STEREOTIPI O GEJMINGU KAO MUŠKOJ AKTIVNOSTI: Izazovi za rodnu ravnopravnost i pitanje kako stvoriti inkluzivniji esport svet

by | Mar 15, 2023 | Esports, Video igre | 0 comments

Predrasude da gejming nije za žene su prisutne već dugo vremena. Postoji mnogo stereotipa o tome da su gejmeri muškarci koji provode sate igrajući igre za koje su žene previše emotivne ili jednostavno nisu zainteresovane za njih. Međutim, ovo je pogrešno mišljenje koje treba da se prevaziđe.

Jedan od razloga zašto se ove predrasude i dalje održavaju jeste taj što je gejming tradicionalno bio muška domena. Većina igara koje su prvobitno stvorene bile su usmerene na muški auditorijum, a kampanje za reklamiranje tih igara su bile usmerene ka muškarcima. Ovo je stvorilo neku vrstu kulture koja ne samo da je izolovala žene, već je i navela muškarce da veruju da žene ne mogu biti dobri gejmeri.

FOTO: unsplash

Drugi razlog je da se u nekim igrama žene prikazuju kao seksualni objekti ili stereotipne uloge kao što su “damsel in distress” (dama u nevolji). Ovakvo prikazivanje žena u igrama održava rodne nejednakosti i omogućava stereotipima da se nastave.

Rešenje je uključivanje više žena u gejming zajednicu i stvaranje igara koje su usmerene na različite grupe ljudi. To znači da gejming industrija mora da se fokusira na kreiranje igara koje uključuju različite likove sa različitim iskustvima, umesto da se fokusira samo na muškarce. Takođe je važno da se prestane sa prikazivanjem žena kao seksualnih objekata i stereotipa, već da se stvaraju ženski likovi koji su realistični i moćni. Evidentno je da skoro svaka popularna video igra ima “karaktera” odnosno glavnog aktera, muškarca ali i ženu, što svakako predstavlja veliki iskorak ka brisanju decenijskih predrasuda.

Pored toga, važno je da se stvori inkluzivna zajednica koja će da prihvati žene gejmere i da se podstiče žene da se uključe u gejming svet. Ovo se može postići kroz organizovanje događaja namenjenih ženama, pružanje prilika za učenje i razmenu iskustava, kao i stvaranje sigurnog prostora za razgovor o iskustvima u gejmingu.

Na samom kraju možemo zaključiti to da predrasude da gejming nije za žene su neosnovane i treba da se prevaziđu kroz stvaranje inkluzivnog i raznovrsnog gejming sveta. Ovo će dovesti do bolje igračke scene i smanjiti rodne nejednakosti u gejming zajednici 


ZAPRATITE NAŠU FACEBOOK INSTAGRAM STRANICU ZA JOŠ MNOGO ZANIMLJIVIH PRIČA IZ ESPORT SVETA!