NISKA ZASTUPLJENOST DEVOJAKA U ESPORTU: Koji su razlozi za takvu situaciju a koja su moguća rešenja?

by | Mar 1, 2023 | Esports, Video igre | 0 comments

Esport, ili takmičenje u video igrama na profesionalnom nivou, postao je sve popularniji u poslednjih nekoliko godina. Uprkos tome, zastupljenost devojaka u ovom sportu i dalje je niska u odnosu na muškarce.

Prema nedavnom istraživanju kompanije “Newzoo“, samo 35% igrača video igara su žene. Kada je reč o profesionalnom esportu, procenjuje se da je samo 5% igrača ženskog pola.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih je zastupljenost devojaka u esportu niska. Prvo, i dalje postoji opšte mišljenje da su video igre uglavnom za muškarce, što odbija mnoge devojke da uđu u svet esporta.

Drugi razlog je nedostatak ženskih uzora u esportu. Kada devojke ne vide druge žene koje igraju video igre na profesionalnom nivou, teško im je da zamisle da mogu da uđu u ovaj svet.

Međutim, postoje i pozitivni primeri žena koje su uspešne u esportu i inspirišu druge devojke da se pridruže. Na primer, Sasha “Scarlett” Hostyn je jedna od najuspešnijih ženskih igrača “Starcraft II” i već godinama dominira na svetskoj sceni.

FOTO: Polygon

Kompanije koje se bave esportom takođe pokušavaju da povećaju zastupljenost žena u ovom sportu. Na primer, “League of Legends” turnir “Girl Gamer Festival” posebno je namenjen ženskim igračima i organizuje se širom sveta.


Kao i u drugim sportovima, važno je da se ženama pruži podrška i da se uklone predrasude. Sve više devojaka počinje da igra video igre, pa je samo pitanje vremena kada će se zastupljenost žena u esportu povećati.

PRIJAVE ZA ŽENSKE CS:GO KVALIFIKACIJE SU ZVANIČNO OTVORENE – PREDSTAVITE SRBIJU NA IESF ŠAMPIONATU U RUMUNIJI!