League of Legends ponovo odbranio titulu najgledanijeg esporta

by | Jan 22, 2024 | Esports, Video igre | 0 comments

Na zapadu (i istoku) ništa novo.

U godini za nama su se održali mnogi internacionalni turniri u najvećim esports naslovima na svetu, kao što su Valorant, Dota 2, Rocket League, CS:GO i League of Legends. Sa fenomenalnim događajima i napetim mečevima, uživali smo uz naše omiljene ekipe, ali jedan naslov se posebno istakao po gledanosti – LoL.

Prema statistikama sa stranice Esports Charts, League of Legends je prošle godine zapravo imao blag pad u prosečnoj gledanosti, ali je postavio novi rekord za pik gledanosti u istoriji esporta, u velikom finalu Worlds šampionata koje je ispratilo 6,4 miliona navijača.

Drugo mesto zauzeo je Mobile Legends: Bang Bang sa pikom gledanosti od 5,07 miliona, treće Counter-Strike sa 1,53 miliona, četvrto Dota 2 sa 1,44 miliona i peto Valorant sa 1,44 miliona pregleda.

esports-charts-esports-viewership-2023-1
Foto: Esports Charts

LoL i MLBB imaju masivan broj igrača, posebno u Aziji, tako da je logično što imaju i najveći broj navijača. Counter-Strike i Dota su tu od ranih 2000-ih i imaju veoma posvećene fanove, tako da će se uvek naći u ”top 5”. Valorant je, s druge strane, jedan od najmlađih esportova, tako da nas ne iznenađuje što je zauzeo ”samo” peto mesto.

Postoji nekoliko faktora koji doprinose popularnosti ove igre:

Besplatni model igre: League of Legends sleđi poslovni model besplatnog igranja, što znači da svako može preuzeti i igrati igru bez početnih troškova. Prihodi se generišu kroz kupovinu kozmetičkih predmeta u igri, što omogućava velikoj bazi igrača pristup igri.

Pristupačan sistem igre: LoL ima relativno jednostavne i lako razumljive mehanike igre, što ga čini pristupačnim širokom auditorijumu. Igrači brzo mogu shvatiti osnove, ali igra takođe nudi visok nivo veštine, pružajući dubinu onima koji žele da je savladaju.

Redovna ažuriranja i objavljivanje sadržaja: Razvojni tim Riot Games redovno objavljuje ažuriranja, zakrpe i novi sadržaj, uključujući heroje, izgled i režime igre. Ova kontinuirana podrška pomaže zadržavanju postojećih igrača i privlači nove.

Takmičarska scena: Takmičarska scena League of Legends, uključujući profesionalne lige i turnire, ogromna je. Događaji poput Svetskog prvenstva u League of Legends privlače milione gledalaca, što doprinosi ukupnoj popularnosti igre.

Globalna zajednica: League of Legends ima ogromnu i raznoliku zajednicu igrača iz celog sveta. Mogućnost povezivanja i igranja sa prijateljima ili takmičenja protiv igrača širom sveta dodaje privlačnost igre.

Strateška dubina: Igra zahteva strateško razmišljanje, timski rad i vešt izvršnički rad. Strateška dubina i raznovrsnost sposobnosti heroja i timskih sastava doprinose ponovnom igranju igre.

Uključujuća priča i likovi: League of Legends ima bogatu priču sa dobro razvijenim likovima, svaki sa jedinstvenom pozadinom. Ovo dodaje dubinu svetu igre i čini igrače emocionalno povezanim sa njihovim omiljenim herojima.

Grafika visokog kvaliteta i dizajn: Igra ima visokokvalitetnu grafiku, dobro dizajnirane likove i okoline, što doprinosi ukupnom estetskom dojmu.

Naglašavamo da razlozi za popularnost igre mogu biti subjektivni i različiti među različitim igračkim zajednicama.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici i pridružite se našoj Discord i Viber grupi za sve vesti o esportu.