Intervju sa Urošem ”Swiftending” Galićem – reprezentativcem Srbije u Doti 2

by | Oct 23, 2019 | Uncategorized | 0 comments

Uroš ”swifending” Galić je jedan od najboljih Dota 2 igrača u našem regionu, a 5. oktobra u Domu Omladine Beograda uspeo je sa svojom ekipom da obezbedi plasman na Svetsko IeSF prvenstvo u Južnoj Koreji, gde će sa još četiri saigrača predstavljati našu zermlju.

Do sada je nastupao za nekoliko stranih organizacija, a 2017. godine uspeo je da obezbedi plasman na Dota 2 International, najveći esports događaj godine. Do dan danas, on je i dalje jedini srpski igrač koji je nastupao na prestižnom Dota 2 takmičenju, ali sada će po prvi put imati priliku da predstavlja Republiku Srbiju na jednom turniru.

Kada si počeo da igraš Dotu 2 i zašto si baš nju izabrao.

Baš davno. Rekao bih negde između 2005-2006. godine u lokalnoj seoskoj igraonici. Svidela mi se mapa, a čak i tada je bila popularna, pa sam nastavio da je igram i online od kuće.

Za tebe ovo nije prvi intervju koji radiš za našu stranicu, jel tako?

Nije. Ako se dobro sećam, prošli intervju je bio pre neke 2 godine, nakon što sam se kvalifikovao na TI sa ekipom Planet Dog, tj. Hellraisers. (Taj intervju možete pronaći –OVDE!) 

Ovaj put okolnosti su malo drugačije. Do sada si imao prilike da učestvuješ na najvećem esports događaju godine, ali kakav je osećaj predstavljati Srbiju na malo drugačijem takmičenju.

Predstavljati svoju zemlju i boriti se za boje Srbije je uvek interesantno i drago mi je da postoje turniri poput WESG-a, IeSF-a i WCG-a. Ovi turniri su posebni po mnogim stvarima! Kreiraju se timovi i spajaju se igrači koji inače ne bi imali povoda da se upoznaju ili igraju zajedno. Tu je naravno i ta doza ponosa i borbe za svoju zemlju, kao i prilika da se upozna dosta reprezentacija i igrača širom sveta. U svakom slučaju je jedno super iskustvo, koje možda nije toliko prestižno, kao i formalni turniri koji su deo DPC-a, ali svakako i ovih turnira treba biti što više.

Za razliku od nekih drugih takmičara na ovim kvalifikacijama, ti se Dotom baviš profesionalno? Koliko je zapravo bila teška konkurencija?

Moglo bi se tako reći, iako sam i ja na pauzi od profi Dote. Konkurencija je sve bolja i bolja, pojavljuju se neki novi igrači koji obećavaju na našoj sceni, kreiraju se nove kombinacije timova i nisu uvek stare face na vrhul, kao što je bilo pre. Doduše, i dalje bih rekao da postoji osetna razlika između najboljih timova naše scene i ostalih stackova, ali ta razlika je sve manja. Čak i sa delom našeg tima, kao što su IgnitableS i Nikolica, nisam imao prilike da igram do sad, a odlično su se pokazali kao malo mlađi, tj. noviji igrači. 

 Da li se međusobno dobro poznajete sa momcima protiv kojih ste igrali, ili su vam ovo bili prvi mečevi?

Svi se manje više dobro poznajemo. Dota scena je mala i prilično zatvorena, bar što se Balkana tiče. Tu su stari poznati igrači, ima i nekih novih faca, ali čak se i te nove face pojavljuju na lokalnim turnirima, kao što je Adrija liga, tako da je svaki lokalni turnir ujedno susret starih i novih prijatelja i poznanika. 

Kako navodi Liquipedia, ti si trenutno bez ekipe. Da li sa ovim momcima želiš da se takmičiš na višem nivou, ili ste se okupili samo za kvalifikacije?

Ova ekipa je sastavljena je konkretno za ovaj turnir. Prilično nam je zanimljiv sastav, jer smatram da smo svi dobri igrači, a ujedno nismo igrali zajedno do sad u ovakvoj postavi, pa ćemo videti kako će to sve kliknuti. Ima dosta igrača koji su “tu negde” po igri kod nas, pa je uvek zanimljivo napraviti neki drugačiji tim od standardne rotacije, ex-EPG ekipe i upoznati se i sa ostalima na sceni.

Da li se kao ekipa dobro slažete i van igre?

Rekao bih da da, iako nismo toliko vremena proveli zajedno, jer je turnir trajao samo 1 dan. Mislim da nećemo imati nikakvih problema ni u Koreji.

Lebron je učestvovao tokom kvalifikacija, ali nije bio prisutan na Lanu. Predpostavljam da je on bio kapiten ekipe, kome pripada ta uloga sada?

Da. Lebron je bio sprečen da dođe, pa hvala pwN-u koji je došao iz Leskovca da igra, iako je bio obavešten samo par dana pre turnira. Kapiten ekipe je Grizine, naš poznati i iskusni igrač, kome je već duže vreme želja da se prihvati kapitenske trake i sprovede neke svoje ideje u delo.

S’obzirom da će do decembra najverovatnije izaći outlanders update, šta očekuješ da će se promeniti u igri i na kojim pozicijima vidiš nove heroje?

Iskreno, nemam pojma. Mislim da će biti totalni haos, jer je patch nakon TI-ja uvek haos, i onda Valve dovodi igru u red do TI-ja. Prošle godine, negde u ovo vreme prepravljeno je 40-ak heroja, tako da mislim da će i sada da okrenu celu igru naglavačke i onda polako da je balansiraju. Ja se nadam da će van novih heroja i itema promeniti i neke ključnije stvari, kao što su – ekonomija, dinamiku lejnovasplit puš koji je mrtav već neko vreme, deny-ovanje, wardovi i slično. Mislim da je igra dosta stagnirala u poslednjih godinu-godinu i po dana. Pronašli su kalup u koji žele da je uguraju i to se previše forsira. Heroji koji se koriste se menjaju, ali je stil igre uvek isti – teamfight je prebitan. Što se tiče novih heroja, Void Spirit mi liči na offlanera, a bakica na supporta, mada ko zna kako će to sve ispasti do kraja i koje će magije oni imati. 

Kako je tvoja porodica i kako su tvoji durgari odreagovali na ovaj uspeh? Šta bi poručio roditeljima, koji su zabrinuti da njihova deca gube vreme u igrama, sedeći ispred računara, PS-a i slično?

Čestitali su mi i jedva čekaju da im donesem suvenire iz Seula! Iskreno, teško je napraviti karijeru od esporta. Potrebno je dosta truda, rada, talenta i konekcija, a čak možda ni sve to neće biti dovoljno. Ne znam šta bih rekao roditeljima, sve zavisi od slučaja. Ja ću prvi reći da je rekreativno igranje video igara u rangu 8-12 sati dnevno štetno. Ja sam imao tu sreću da svoju “zaluđenost” opravdam dobrim uspesima i pretvaranjem toga u posao, ali čak ni za mene to nije nešto naročito dugoročno i jako je mali broj ljudi koji uspe da se probije ovde i izbori za neko svoje mesto u ekosistemu. To je u Doti najizraženije. Igrači na vrhu zarađuju milione i obezbede sebi život, dok samo koju stepenicu dole, nalaze se igrači koji čak ne mogu ni redovnu platu da osiguraju.

Da li misliš da može da se živi od esporta? Kolika je razlika između ostatka sveta i našeg regiona?

Svakako može. Imamo istaknute igrače u dosta igara – CS:GO, Dota, LoL, koji su najpoznatiji esportovi, a onda i u manjim igrama imamo predstavnike. Jedna od glavnih razlika je mentalitet. Dosta naših igrača je temperamentno i teško im je da ostanu hladne glave, što može presuditi dosta mečeva. Igračima u razvijenijim zemljama je možda lakše da se posvete treningu i jurnjavi tog sna, pre nego što im dođu rezultati, zbog bolje ekonomske situacije, ali sa druge strane, igrači sa Balkana imaju manje troškova, kada zapravo krenu da zarađuju. Naravno, to kod nas nije ni toliko razvijeno kao u nekoj npr. Švedskoj, koju nazivaju kolevkom esporta, ali sve je više regionalnih turnira i promocija domaće scene, te sumanje stigme oko gejminga kao profesije. Mi kaskamo za razvijenijim regionima, ali je napredak tu.