NAJPOPULARNIJI OBLIK ZABAVE ŠIROM SVETA: Razvoj video igara od prve iz 1962. godine pa sve do današnjeg dana!

by | Apr 5, 2023 | Esports, Gejming, Video igre | 0 comments

Od prve video igre, koja je stvorena pre više od pola veka, do danas modernih igara, video igre su prošle dug put razvoja. Danas su video igre jedan od najpopularnijih oblika zabave širom sveta, a industrija video igara donosi milijarde dolara godišnje.

Prva video igra “Spacewar!”, stvorena je 1962. godine na MIT-u. Bila je to jednostavna igra u kojoj su se dva igrača borila u svemiru. U to vreme, tehnologija je bila ograničena, a igre su bile napravljene samo za računare koji su bili veliki i skupi.

Kasnije, tokom 1970-ih godina, počele su da se stvaraju prve kućne video konzole. Prva kućna konzola bila je Magnavox Odyssey, koja je puštena u prodaju 1972. godine. Nakon toga, na tržištu su se pojavile i druge konzole, poput Atari 2600 i Intellivisiona. Ove konzole su imale jednostavne igre poput Pong-a i Space Invaders-a, ali su u to vreme bile izuzetno popularne.

Tokom 1980-ih godina, video igre su postale sve popularnije. Konzole kao što su Nintendo Entertainment System (NES) i Sega Genesis su dominirale na tržištu. Igre su bile sve složenije i sadržavale su priče, likove i ciljeve koji su bili daleko napredniji nego u igrama prethodnih generacija. U ovom periodu, pojavile su se i prve igre na računaru koje su se igrati sa mišem i tastaturom.

Foto: unsplash

U 1990-ima godinama, tehnologija je napredovala do tačke gde su 3D grafike postale standard u video igrama. Konzole kao što su PlayStation i Nintendo 64 su omogućile igračima da uživaju u igrama poput Super Mario 64 i Crash Bandicoot, sa bogatijim i življim svetovima. U ovom periodu, internet je počeo da se širi širom sveta, što je dovelo do pojave prvih online igara i multiplayer modova.

Danas, video igre su dostupne na različitim platformama, od mobilnih telefona do PC-ja, konzola i VR uređaja. Igre su postale sve naprednije, sa grafikama koje su gotovo fotorealne i pričama koje su složenije od nekih holivudskih blokbastera. Veliki broj igara ima i multiplayer opciju koja omogućava igračima da se takmiče ili sarađuju sa drugim igračima širom sveta. Iako postoje kontroverze oko video igara i njihovog uticaja na društvo, činjenica je da su video igre postale neizostavni deo modernog života.

Industrija video igara danas vredi preko 170 milijardi dolara i konstantno raste. Sve više ljudi se okreće video igrama kao obliku zabave, a mnogi se odlučuju i za profesionalno bavljenje ovom industrijom, kao developeri igara, programeri, dizajneri, itd.

Tehnološki napredak i razvoj video igara idu ruku pod ruku, a možemo očekivati da će igre postati još naprednije i složenije u budućnosti. Virtualna realnost (VR) je već postala dostupna, što omogućava igračima da se urone u svetove igara i dožive ih na potpuno drugačiji način. Uz to, veštačka inteligencija će sigurno biti sve prisutnija u igrama, čime će se igračima pružiti iskustva koja su do sada bila nezamisliva.

Uprkos kontroverzama oko uticaja video igara na mlade, mnogi se slažu da video igre imaju pozitivne efekte na mentalno zdravlje i kreativnost. Igre mogu da pruže sigurno okruženje za istraživanje, učenje i socijalizaciju, a mnogi smatraju da su video igre i umetnost.

Kao što se vidi, razvoj video igara od prve igre do danas je neverovatan. Iako su počele kao jednostavne igre na računaru, danas su postale sve složenije i naprednije, nudeći igračima iskustva koja se ne mogu dobiti nigde drugde. U budućnosti, sigurno ćemo videti još neviđenih inovacija i poboljšanja u industriji video igara.


ZAPRATITE NAŠU FACEBOOK INSTAGRAM STRANICU ZA JOŠ MNOGO ZANIMLJIVIH PRIČA IZ ESPORT SVETA!