UTICAJ VIDEO IGARA NA SREĆU KOD DECE: Pozitivni i negativni efekti video igara na psihološko zdravlje dece i ulogu roditelja 

by | Mar 31, 2023 | Esports, Gejming | 0 comments

Sve veća popularnost video igara među decom izaziva zabrinutost kod mnogih roditelja i stručnjaka. Pored brige o vremenu koje deca provode igrajući video igre, postoji i pitanje koliko ovaj vid zabave utiče na njihovu sreću i psihološko zdravlje.

Istraživanja su pokazala da igranje video igara može uticati na sreću kod dece na različite načine. Na primer, deca koja igraju video igre mogu se osećati srećnijim zbog povećane socijalne interakcije sa vršnjacima tokom igranja igara. Takođe, igranje video igara može imati pozitivan uticaj na samopouzdanje i samopoštovanje dece, posebno kada uspeju da postignu ciljeve i pređu nivoe u igri.

S druge strane, preterano igranje video igara može imati negativne posledice na mentalno zdravlje dece. Preterana upotreba video igara može dovesti do različitih problema, kao što su loša koncentracija, nesanica, anksioznost, depresija, agresivno ponašanje i socijalna izolacija.

FOTO: Pexels.com

Važno je napomenuti da ne postoji jedinstvena formula koja bi odredila koliko igranje video igara utiče na sreću kod dece. Svakako je važno da roditelji postave granice i pravila kada je u pitanju vreme koje deca provode igrajući video igre. Pored toga, roditelji bi trebalo da budu upoznati sa sadržajem video igara koje deca igraju i da biraju igre koje su prikladne za uzrast i koje nisu previše nasilne.

Ukratko, igranje video igara može imati pozitivan uticaj na sreću i psihološko zdravlje dece, ali samo kada se koristi u razumnoj meri i uz odgovarajuće nadzor roditelja. Zbog toga je važno da roditelji budu svesni uticaja koji video igre mogu imati na njihovu decu i da postave granice koje će pomoći deci da se zabavljaju i razvijaju uz minimalan rizik po njihovo zdravlje i sreću.


ZAPRATITE NAŠU FACEBOOK INSTAGRAM STRANICU ZA JOŠ MNOGO ZANIMLJIVIH PRIČA IZ ESPORT SVETA!