PREDNOSTI GEJMINGA NA MENTALNO ZDRAVLJE: Igranje video igara može da pruži mnoge koristi za zdravlje ljudi!

by | Mar 13, 2023 | Esports, Gejming, Video igre | 0 comments

Igranje video igrica je aktivnost koja može da pruži mnoge koristi za mentalno zdravlje ljudi. Iako se video igrice često kritikuju zbog potencijalnih negativnih efekata na pojedince, istraživanja pokazuju da postoje pozitivni efekti igranja video igrica na mentalno zdravlje.

Jedan od pozitivnih efekata igranja video igrica je poboljšanje kognitivnih funkcija. Video igre koje uključuju strategiju, brzo razmišljanje i pažnju, kao što su igre slagalice, mogu pomoći u poboljšanju donošenja odluka, vremena reakcije i kreativnosti. Igranje video igrica takođe može pomoći u razvoju ručne spretnosti i motoričkih veština.

Takođe, igranje video igrica može pomoći u smanjenju stresa i anksioznosti. Video igrice često omogućavaju pojedincima da na neko vreme pobegnu od stvarnosti i potpuno se opuste. Igranje video igrica takođe može pomoći u smanjenju nivoa kortizola, hormona stresa u telu.

FOTO: Pexels.com

Pozitivni efekti igranja video igrica takođe uključuju poboljšanje društvenih veština i društvenog života. Mnoge video igre su društvene i zahtevaju timski rad i komunikaciju između igrača, što može poboljšati sposobnost pojedinca da se poveže i komunicira sa drugima. Igranje video igrica takođe može pružiti priliku za sklapanje novih prijateljstava i upoznavanje ljudi sličnih interesovanja.

Konačno, igranje video igrica može pružiti zadovoljstvo i osećaj postignuća. Mnoge video igre imaju ciljeve i zadatke koje igrači moraju da ostvare, a uspešno izvršenje ovih zadataka može pružiti osećaj postignuća i zadovoljstva. Ovo može pomoći da se poboljša samopoštovanje i samopouzdanje pojedinca.

Igranje video igrica može da pruži brojne pozitivne efekte na mentalno zdravlje pojedinca, uključujući poboljšanje kognitivnih funkcija, smanjenje stresa i anksioznosti, poboljšanje društvenih veština i društvenog života i pružanje zadovoljstva i osećaja postignuća. Važno je napomenuti da kao i kod svake druge aktivnosti, igranje video igrica treba da bude umereno, a ne preterano, što može dovesti do negativnih efekata na zdravlje. Takođe je važno odabrati igre koje odgovaraju uzrastu i nivou iskustva igrača.

Pored toga, kao i kod svake druge aktivnosti, važno je da pojedinci održavaju uravnotežen način života koji uključuje druge oblike fizičke aktivnosti, društvene interakcije i zdravu ishranu. Preporučuje se da se igranje video igrica kombinuje sa drugim aktivnostima kako bi se obezbedila ravnoteža u životu.
ZAPRATITE NAŠU FACEBOOK INSTAGRAM STRANICU ZA JOŠ MNOGO ZANIMLJIVIH PRIČA IZ ESPORT SVETA! 

Pozivaju se svi PUBG MOBILE igrači!