MULTIKULTURALNOST KAO PROIZVOD GEJMINGA: Igranje video igrica može dovesti do razumevanja različitih kultura i jezika!

by | Feb 24, 2023 | Video igre | 0 comments

U današnjem svetu, sve veći broj ljudi se susreće sa drugim kulturama i jezicima, bilo putem putovanja, migracije ili globalne ekonomije. Kao rezultat toga, razumevanje i poštovanje drugih kultura postalo je ključno za uspeh i napredak u našim međunarodnim odnosima. U ovom kontekstu, gejming industrija može dati značajan doprinos u razvoju multikulturalnosti.

Gejming je postao jedna od najpopularnijih zabavnih aktivnosti u svetu, sa preko 2,7 milijardi igrača širom sveta. Gejming industrija razvija igre koje su bazirane na različitim kulturama i jezicima, što igračima omogućava da se upoznaju sa drugim kulturama i jezicima dok se zabavljaju.

Kroz igranje igara, igrači mogu dosta naučiti o drugim kulturama i istorijama. Na primer, igre poput “Civilization” ili “Age of Empires” su zasnovane na istorijskim događajima i civilizacijama iz celog sveta. Igre kao što su “Assassin’s Creed” ili “Ghost of Tsushima” smeštene su u različitim kulturama i obuhvataju različite istorijske periode, što igračima omogućava da istraže i upoznaju druge kulture o kojima do tog trenutka možda ništa nisu znali.

Pored toga, gejming može biti i izuzetno koristan za učenje jezika. U mnogim igrama likovi govore različite jezike, što igračima omogućava da čuju i nauče različite jezike. U igri “The Witcher 3“, na primer, igrači se susreću sa različitim dijalektima i jezicima koji se koriste u fiktivnom svetu igre, što igračima može pomoći da razviju svoje jezičke veštine.

Važno je napomenuti da gejming nije jedini način da se razvije multikulturalnost. Međutim, gejming može biti značajna dopuna drugim načinima učenja, kao što su čitanje knjiga, gledanje filmova, slušanje muzike ili interakcija sa ljudima iz drugih kultura.

Gejming industrija može biti koristan alat u razvijanju multikulturalnosti, pomažući igračima da nauče o drugim kulturama i jezicima dok se zabavljaju. Međutim, važno je da se igrači svesno koriste igre za razvoj svojih znanja i veština i da ne zanemaruju druge oblike učenja i interakciju sa ljudima iz drugih kultura. Takođe je važno da gejming industrija nastavi da razvija igre koje promovišu multikulturalnost i razumevanje drugih kultura, jer igre imaju ogroman uticaj na igrače i mogu da podstaknu pozitivne promene u društvu.

Pored toga, gejming industrija može biti značajan alat za razvoj tolerantnijeg i inkluzivnijeg društva. Kroz inkluzivne igre koje uključuju različite kulture, rase, rodnosti i seksualne orijentacije, gejming može pomoći u borbi protiv predrasuda i diskriminacije. Na primer, igra “Life is Strange” sadrži likove različitih etničkih grupa, rodnosti i seksualne orijentacije, što promoviše inkluzivnost i toleranciju.

Foto: Pexels

Uz to, gejming može biti platforma za razmenu i interakciju između igrača iz različitih delova sveta. Mnoge igre sadrže mogućnost igranja u međunarodnim timovima i komunikaciju sa igračima iz drugih zemalja. Ovo omogućava igračima da uspostave prijateljstva sa ljudima iz drugih kultura i da nauče više o njihovim životima i iskustvima.

U zaključku, gejming industrija može biti značajan doprinos u razvoju multikulturalnosti i inkluzivnosti. Igranje igara može pomoći igračima da nauče o drugim kulturama i jezicima, razviju svoje jezičke veštine i podstaknu pozitivne promene u društvu. Gejming takođe može biti platforma za razmenu i interakciju između igrača iz različitih delova sveta, što može doprineti razumevanju i poštovanju drugih kultura a to je ono ka čemu treba težiti.