UTICAJ GEJMINGA NA RAZVOJ DECE: Pozitivni efekti igranja video igara, od kreativnosti do razvijanja socijalnih i društvenih veština!

by | Mar 13, 2023 | Esports, Gejming, Video igre | 0 comments

Gejming, odnosno igranje video igrica, je veoma popularna aktivnost među decom i tinejdžerima širom sveta. Dok neki roditelji smatraju da gejming ima negativan uticaj na decu, drugi veruju da može imati pozitivan uticaj na njihov razvoj. U ovom tekstu ćemo razmotriti uticaj gejminga na razvoj dece.

Jedan od pozitivnih uticaja gejminga je da može pomoći deci da razviju kreativnost. Mnoge video igre podstiču igrače da razmišljaju izvan okvira i rešavaju probleme na kreativan način. Takođe, igre koje imaju otvoreni svet mogu deci pružiti mogućnost da se izraze na različite načine i da stvaraju svoje priče unutar igre.

Gejming takođe može pomoći deci da razviju svoje motoričke sposobnosti i koordinaciju ruku i očiju. Igrači moraju brzo da reaguju i da koordiniraju pokrete kako bi uspeli u igri, što može biti korisno za decu koja imaju problema sa finom motorikom.

Pored toga, gejming može biti koristan za razvijanje društvenih veština kod dece. Mnoge igre imaju multiplayer režime u kojima igrači moraju sarađivati sa drugim igračima kako bi postigli zajednički cilj. Ovo može pomoći deci da nauče kako da sarađuju i komuniciraju sa drugima, kao i da razviju timski duh.

Ono što možemo zaključiti na samom kraju jeste da gejming može imati pozitivan uticaj na razvoj dece kada se koristi umereno i uz nadzor odraslih. Međutim, roditelji treba da budu pažljivi i da ograniče vreme koje deca provode uz video igre, kao i da biraju igre koje su prikladne za uzrast njihove dece.


ZAPRATITE NAŠU FACEBOOK INSTAGRAM STRANICU ZA JOŠ MNOGO ZANIMLJIVIH PRIČA IZ ESPORT SVETA!