GEJMING KAO REŠENJE PROBLEMA SA ANKSIOZNOŠĆU:  Razvijanje veština za upravljanje stresom i socijalnom anksioznošću kroz igre

by | Mar 9, 2023 | Esports, Gejming, Video igre | 0 comments

Gejming, kao aktivnost koja zahteva fokusiranje i angažovanje, može imati pozitivne efekte na mentalno zdravlje, uključujući i anksioznost.

Kada osoba igra video-igru, ona postaje fokusirana na to što radi, a time se i smanjuje nivo stresa i anksioznosti. Tokom igre, mozak se usredsređuje na zadatke i ciljeve koje treba ostvariti, što može pomoći da se osoba odvoji od svakodnevnih briga i problema.

Takođe, gejming može pomoći da se razviju veštine za upravljanje anksioznošću. U mnogim igrama, igrači se suočavaju sa izazovima i preprekama koje treba prevazići. Ova iskustva mogu biti korisna u stvarnom životu kada se osoba suoči sa situacijama koje izazivaju anksioznost. Kroz gejming, osoba može naučiti kako da se nosi sa stresom i anksioznošću, i stekne samopouzdanje u svoje sposobnosti.

FOTO: printscreen/Daily Mail

Takođe, gejming može biti koristan za osobe sa socijalnom anksioznošću. Mnoge igre imaju online komponente koje omogućavaju igračima da komuniciraju sa drugim igračima širom sveta. Ovo može biti korisno za osobe koje imaju poteškoće u komunikaciji sa drugima u stvarnom životu. Igranje video igara sa drugim ljudima može pomoći da se osete manje usamljeno i izolovano.

Naravno, kao i sa bilo kojom drugom aktivnošću, treba biti oprezan sa gejmingom i ne preterivati. Previše vremena provedenog igrajući video igre može dovesti do izolacije i pogoršanja anksioznosti.

Možemo zaključiti da gejming može biti koristan alat za upravljanje anksioznošću i stresom. Kao i sa svim aktivnostima, važno je održavati balans i umereno koristiti gejming kao sredstvo za poboljšanje mentalnog zdravlja.ZAPRATITE NAŠU FACEBOOK INSTAGRAM STRANICU ZA JOŠ MNOGO ZANIMLJIVIH PRIČA IZ ESPORT SVETA! 

Pozivaju se svi PUBG MOBILE igrači!