DA LI JE IGRANJE VIDEO IGARA DOBRO PO VAŠE ZDRAVLJE? Ovo su 15 pozitivnih efekata koji su produkt gejminga! 

by | Mar 1, 2023 | Esports, Video igre | 0 comments

Igranje video igara može imati pozitivan uticaj na vaše zdravlje i dobrobit. Mnogi ljudi veruju da su video igre loše za zdravlje, ali istina je da se mnogi od nas osećaju bolje nakon što odigraju neku igru. U nastavku ćemo navesti 15 pozitivnih efekata igranja video igara.

 1. Poboljšava kognitivne funkcije: igranje video igara može pomoći u poboljšanju pažnje, koncentracije, percepcije, pamćenja i reakcionog vremena.
 2. Smanjuje stres: istraživanja pokazuju da igranje video igara može smanjiti nivo stresa i anksioznosti.
 3. Poboljšava raspoloženje: igranje video igara može osloboditi endorfine koji pomažu u poboljšanju raspoloženja.
 4. Poboljšava motoričke sposobnosti: igre koje zahtevaju brze i precizne pokrete mogu poboljšati motoričke sposobnosti.
 5. Poboljšava multitasking: igre koje zahtevaju istovremeno obavljanje više zadataka mogu pomoći u razvijanju multitasking sposobnosti.
 6. Poboljšava vizualnu percepciju: igre koje zahtevaju precizno prepoznavanje boja, oblika i detalja mogu poboljšati vizualnu percepciju.
 7. Poboljšava rešavanje problema: mnoge igre zahtevaju kreativno razmišljanje i rešavanje problema.
 8. Poboljšava socijalne veštine: igranje igara sa drugim ljudima može pomoći u razvijanju socijalnih veština.
 9. Pomaže u razvijanju timskog rada: igranje igara sa drugim ljudima može pomoći u razvijanju sposobnosti za timski rad.
 10. Poboljšava sposobnost donošenja odluka: igre koje zahtevaju brzo donošenje odluka mogu poboljšati sposobnost donošenja odluka u stvarnom životu.
 11. Poboljšava kreativnost: mnoge igre zahtevaju kreativno razmišljanje i mogu pomoći u razvijanju kreativnosti.
 12. Pomaže u smanjenju bola: igranje video igara može pomoći u smanjenju bola, posebno kod osoba koje pate od hroničnih bolova.
 13. Poboljšava sposobnost učenja: igre koje zahtevaju učenje novih veština mogu pomoći u razvijanju sposobnosti učenja.
 14. Poboljšava orijentaciju u prostoru: igre koje zahtevaju orijentaciju u prost oru mogu poboljšati sposobnost orijentacije u stvarnom svetu.
 15. Poboljšava sposobnost planiranja: mnoge igre zahtevaju planiranje i strategiju, što može pomoći u razvijanju sposobnosti planiranja.

Ukratko, igranje video igara može imati mnoge pozitivne efekte na vaše zdravlje i dobrobit, uključujući poboljšanje kognitivnih funkcija, smanjenje stresa i anksioznosti, poboljšanje raspoloženja, motoričkih sposobnosti i multitaskinga, poboljšanje vizualne percepcije, rešavanje problema, socijalnih veština, timskog rada, sposobnosti planiranja, brzog razmišljanja, usredsređenosti, brzog donošenja odluka, razumevanja različitih kultura, brzog reagovanja i samokontrole.

Međutim, kao i sa svim stvarima u životu, preterivanje može biti štetno i uticati na zdravlje, tako da je važno igrati video igre u umerenim količinama. Takođe, važno je birati igre koje su prikladne za vaš uzrast i koje ne sadrže nasilje ili druge neprikladne sadržaje. Uz to, važno je pravilno koristiti opremu i uzimati pauze tokom igranja kako biste izbegli napor i prenaprezanje očiju, vrata i leđa.


Igranje video igara može imati mnoge pozitivne efekte na vaše zdravlje i dobrobit, ako se igraju umereno i uz odgovarajuće mere opreza. Dakle, ako volite igrati video igre, ne morate da se osećate krivim zbog toga – samo budite odgovorni i uživajte u svojim omiljenim igrama!

PRIJAVE ZA ŽENSKE CS:GO KVALIFIKACIJE SU ZVANIČNO OTVORENE – PREDSTAVITE SRBIJU NA IESF ŠAMPIONATU U RUMUNIJI!