KOLIKO GEJMING POMAŽE PRI UČENJU: Razvoj kognitivnih sposobnosti, rad u timu i mogućnosti za edukaciju

by | Mar 16, 2023 | Gejming, Video igre | 0 comments

Gejming ili igranje video igara je jedna od najpopularnijih aktivnosti među mladima danas. Iako se mnogi odrasli brinu da bi previše vremena provedeno pred ekranom moglo negativno uticati na mlade, istina je da gejming može pomoći u učenju.

Gejming je interaktivna aktivnost koja uključuje igrača u proces učenja. Kada igrač igra video igru, on ili ona mora da razvije različite strategije, rešava probleme i donosi odluke u realnom vremenu. Ove veštine su od vitalnog značaja u savremenom svetu, a mogu biti primenjene i u školi i u životu.

Uz to, mnoge video igre su zasnovane na istoriji, naučnoj fantastici, kulturi i drugim temama koje mogu pomoći mladima da prošire svoje znanje. Iako su ove igre prvenstveno zabavne, one mogu takođe biti i edukativne.

FOTO: Pexels.com

Neka istraživanja pokazuju da gejming može pomoći u razvoju kognitivnih sposobnosti, poput pažnje, memorije i sposobnosti da se rešavaju problemi. Na primer, igrači strategijskih igara su pokazali poboljšanu sposobnost da brzo prepoznaju oblike i uzorke u realnom svetu.

Gejming takođe može pomoći u poboljšanju rada u timu. Mnoge igre zahtevaju saradnju sa drugim igračima, što može pomoći mladima da razviju veštine poput komunikacije, liderstva i rešavanja konflikata.

Međutim, važno je napomenuti da previše vremena provedenog pred ekranom može imati negativne posledice na zdravlje mladih. Preporučuje se ograničenje vremena koje mladi provode pred ekranom, kao i raznolikost aktivnosti kako bi se osigurao celokupni razvoj deteta.

Gejming može biti koristan alat u učenju. Međutim, kao i sa svim aktivnostima, treba ga koristiti u umerenosti i u kombinaciji sa drugim aktivnostima kako bi se osigurao celokupni razvoj deteta.


ZAPRATITE NAŠU FACEBOOK INSTAGRAM STRANICU ZA JOŠ MNOGO ZANIMLJIVIH PRIČA IZ ESPORT SVETA!