VIDEO IGRE NEKADA I SADA: Neizostavni deo modernog društva i neverovatna brzina napredovanja!

by | Apr 25, 2023 | Video igre | 0 comments

Video igre su postale neizostavni deo modernog društva, a njihov uticaj se širi i na polja kao što su kultura, zabava, obrazovanje i tehnologija. Međutim, u poređenju sa video igrama od pre nekoliko decenija, moderni naslovi su dramatično napredovali u svakom smislu.

Kada se osvrnemo na video igre nekada i sada, vidimo da su one doživele ogromnu transformaciju u pogledu grafike, zvuka, igrivosti i narativa. Prve video igre, poput Ponga, koje su se pojavile u ranim 70-im godinama prošlog veka, bile su jednostavne, sa osnovnom grafikom i bez ikakvog zvuka. Ove igre su uglavnom bile dostupne samo na specijalizovanim konzolama i računarima, i bile su namenjene samo najvećim entuzijastima.

FOTO: printscreen/Towards Data Science

Međutim, tokom godina, tehnologija se razvijala, što je dovelo do stvaranja sve složenijih i boljih video igara. Početkom osamdesetih, igre poput Donkey Konga i PacMana postale su pravi hitovi, a u isto vreme, popularnost kućnih računara, poput Commodore 64 i Apple II, omogućila je širem broju ljudi da uživa u video igrama.

FOTO: printscreen/ Nintendo

Tokom devedesetih, video igre su postale još popularnije i sve sofisticiranije. U ovom periodu, igre kao što su Super Mario Bros., Sonic the Hedgehog i Tomb Raider postale su pravi klasici, a popularnost kućnih konzola, poput Super Nintendoa i Play Stationa, omogućila je ljudima da igraju video igre u udobnosti svog doma.


Danas, video igre su dostupne na gotovo svim uređajima, uključujući mobilne telefone, tablete, računare, konzole i VR uređaje. Grafika je napredovala do tačke da igre izgledaju gotovo realistično, a zvuk je neverovatno realan. Igrivost je takođe napredovala, sa igrama koje nude složenije mehanike i interakcije sa okruženjem, dok narativi igara postaju sve dublji i slojevitiji.

BONUS VIDEO:

Završene su nacionalne kvalifikacije za svetski šampionat u Rumuniji, ovo je naš predstavnik za igru “Tekken 7”. Više o tome pročitajte ovde!