Sve o gradu Jašiju – Domaćinu ovogodišnjeg svetskog IeSF šampionata

by | Apr 26, 2023 | Esports, Gejming, IeSF | 0 comments

Upoznavanje istorijske baštine Jašija, grada u Rumuniji sa bogatom prošlošću.

Photo by: Diana Dîrzu

Smešten u valovitim brdima severoistočne Rumunije, Jaši je skriveni dragulj koji samo čeka da bude otkriven. Bilo da vas zanima istorija, kultura ili samo ukus rumunskog života, ovaj grad ima ponešto za svakoga. A od ove godine Jaši će ugostiti i najpoznatije esportiste na svetu!

Kao što već znamo duži period jeste da će se ovogodišnji svetski šampionat odigrati u gradu Jašiju u Rumuniji. Spremili smo za vas odličan tekst sa zanimljivostima, kako bih se što bolje upoznali sa ovim gradom.

Na istoku Rumunije nalazi se grad Jaši, koji se nalazi na obalama reke Bahlui. Grad je poznat po svojoj istorijskoj i kulturnoj baštini, te je jedan od najvećih gradova u zemlji. Jaši ima bogatu istoriju koja dopire uglavnom do srednjeg veka, kada je grad bio centar Moldavske kneževine. Kao jedan od najstarijih gradova je bio važan kulturni, politički i ekonomski centar u to vreme, a to se odrazilo u arhitekturi i umetnosti grada.

Zbog njegove geografske pozicije u severoistočnom delu zemlje on je tokom mnogih vekova bio je raskrsnica najvažnijih trgovačkih ruta koje su povezivale Poljsku, Mađarsku, Rusiju i Carigrad. Jaši je dom mnogim velikim piscima, pesnicima, umetnicima i filozofima, uključujući Mihaija Emineskua, nacionalnog pesnika Rumunije. Tokom Prvog svetskog rata, Jaši je bio mesto velike bitke između rumunskih i nemačkih snaga.

Grad je bio okupiran od strane Nemaca nekoliko meseci, a bitka je rezultirala značajnim gubicima u ljudstvu i uništenju zgrada i infrastrukture. Jaši je bio dom velike i živahne jevrejske zajednice u 19. i početkom 20. veka. Bio je važan centar jevrejske kulture i učenja, a ovde su uspostavljene mnoge važne jevrejske institucije, uključujući sinagoge, škole i biblioteke. Nekoliko puta grad je doživljavao delimično uništenje, ali je ekspresno uvek nastavio da se oporavlja.

Ovaj grad može pohvaliti bogatim nasleđem istorijskih znamenitosti, sa 500 godina starim crkvama, manastirima i savremenom arhitekturom, od kojih su mnoge prepoznate u Nacionalnom registru istorijskih spomenika. Među ovim značajnim građevinama su manastir Trei Ierarhi, koji se trenutno nalazi na probnoj listi UNESCO-ve svetske baštine.

Topografiju Jašija karakterišu brda i doline, koje gradu daju jedinstven i slikovit pejzaž. Brda takođe igraju važnu ulogu u kulturnom i istorijskom nasleđu grada, a mnoge od njegovih najvažnijih znamenitosti nalaze se na ovim uzvišenim područjima.

Jaši ima vlažnu kontinentalnu klimu sa četiri različita godišnja doba. Leta su topla i ponekad vruća, sa prosečnim temperaturama u rasponu od 22 do 27 stepeni °C


The City of Great Ideas

Neretko ćete videti ili čuti da se grad takođe zove i “grad velikih ideja” što ukazuje na živahnu studentsku scenu i puno aktivnosti za mlade. Uz sve to, grad je takođe važan univerzitetski centar u Rumuniji, sa 6 jako poznatih univerziteta od kojih je ubedljivo najveći i najpoznatiji “Alexandru Ioan Cuza University of Iași”.

Jaši je takođe poznat po živoj kulturnoj sceni, koja uključuje pozorišta, muzeje i umetničke galerije. Grad je domaćin nekoliko festivala tokom cele godine, uključujući Međunarodni pozorišni festival, Operski festival i Jazz festival. Ovi događaji privlače umetnike i izvođače iz celog sveta, doprinoseći reputaciji grada kao centra kreativnosti i inovacija.

S’ obzirom na te činjenice dugogodišnja posvećenost Jašija obrazovanju, kulturi i intelektualnim aktivnostima donela mu je nadimak „Grad velikih ideja“.

Tri najpoznatije turističke atrakcije.

  1. Palata kulture (Palatul Culturii) – zapanjujuća neogotička zgrada koja se nalazi u srcu grada. Izgrađena je između 1906. i 1925. godine i trenutno se u njoj nalaze četiri muzeja, uključujući Muzej umetnosti i Istorijski muzej.

2. Mitropolitska katedrala (Catedrala Mitropolitană din Iași) – poznata i kao Saborna crkva Svete Paraskeve, jedna je od najvećih pravoslavnih crkava u Rumuniji. Katedrala je izgrađena krajem 19. veka i ima prelepu spoljašnjost ukrašenu složenim ukrasima i freskama.

Photo: Florentina Mardari

3. Botanička bašta Jaši (Grădina Botanică “Anastasie Fătu”) – najstarija i najveća botanička bašta u Rumuniji, osnovana 1856. U njoj se nalazi preko 10.000 vrsta biljaka, uključujući jedinstvenu kolekciju egzotičnih i retkih vrsta. Bašta je popularno mesto za opuštajuće šetnje i piknike.

Photo: https://ghidul-horeca.ro/gradina-botanica-din-iasi/


Fun Facts:

  • 1917, godine, Jaši je kratko tokom Prvog svetskog rata bio glavni grad Rumunije.
  • Jaši je poznat po svojoj gastronomskoj ponudi, koja uključuje tradicionalna rumunska jela poput sarmale, mici i papanasi. Kao što možemo uporediti sa našom kuhinjom, jedna jela koja su nam zajednička su upravo sarme i ćevapi, što će obradovati sve osobe koje ne mogu da izaberu nešto od ostalih tradicionalnih jela, a navikli su na domaću srpsku kuhinju. Grad ima mnogo restorana i barova koji nude različite specijalitete.
  • Jaši je okružen prirodnom lepotom, s nekoliko parkova i vrtova unutar gradskih granica. Botanička bašta Iašija je najstarija i najveća botanička bašta u Rumuniji, a sadrži preko 10.000 vrsta biljaka.
  • Univerzitet “The Alexandru Ioan Cuza University”, najstariji i najprestižniji univerzitet u Rumuniji, osnovan je 1860. godine u Jašiju.
  • Jaši je bio mesto prve pozorišne predstave na rumunskom jeziku, izvedene 1816.
  • Godine 1977. Jaši je pogodio razorni zemljotres, koji je naneo veliku štetu na gradskoj infrastrukturi i zgradama. Zemljotres se osetio i u našoj zemlji.
  • Pored svetskog esports šampionata koji će se održati ove godine, Jaši je bio domaćin i nekoliko nacionalnih i međunarodnih sportskih događaja, uključujući Evropski olimpijski festival mladih 2013. i izabran je za grad domaćina UEFA Evropskog prvenstva do 21 godine 2021.

Kao lokacija predstojećeg 15. svetskog prvenstva u organizaciji Međunarodne esport federacije (IESF), Jaši nudi uzbudljivu destinaciju za entuzijaste esporta iz celog sveta. Sa srpskim esport timom koji je spreman za učešće na IESF Svetskom prvenstvu, ostaje nam samo da sačekamo kraj avgusta kada krećemo na put po još jednu svetsku titulu!