GEJMING KAO UMETNIČKI IZRAZ I INSPIRACIJA: Uticaj video igara na savremenu umetnost kao i na način na koji percipiramo svet

by | Feb 28, 2023 | Esports, Video igre | 0 comments

Gejming, kao oblik zabave i razonode, postao je neizostavni deo naše kulture u poslednjih nekoliko decenija. Sve veći broj ljudi uživa u igranju video igara, a sam gejming je postao ne samo zanimacija već i umetnički izraz. U tom smislu, gejming ima veliki uticaj na savremenu umetnost.

Prvo, gejming može biti inspiracija za umetnike. Mnogi elementi gejminga, poput likova, svetova i priča, mogu se koristiti kao inspiracija za stvaranje umetničkih dela. Na primer, umetnici mogu koristiti likove iz popularnih video igara kao motiv za stvaranje slika, skulptura ili animacija. Slično tome, svetovi i priče iz gejminga mogu poslužiti kao inspiracija za stvaranje filmova, stripova i drugih umetničkih formi.

Drugo, gejming je sam po sebi umetnički izraz. Mnoge video igre su kreirane sa ciljem da igraču pruže emotivno iskustvo, što može biti slično onome što pružaju filmovi, knjige ili muzika. Takođe, mnoge video igre imaju prelepe vizuelne elemente, poput detaljnih pejzaža, živopisnih boja i impresivnih vizuelnih efekata.

Treće, gejming može biti interaktivna umetnost. U mnogim igrama, igrač ima mogućnost da kreira sopstvene likove, objekte i svetove, što je slično stvaranju umetničkih dela. Mnoge igre imaju i editora nivoa, što omogućava igračima da kreiraju i dele sopstvene nivoe i izazove.

Četvrto, gejming može biti i forma izvođačke umetnosti. Esports, takmičenje u video igrama, postao je popularan kao sportska aktivnost, a igrači postaju sve poznatiji i popularniji. Mnogi esports turniri se održavaju pred publikom u velikim arenama, a gledaoci mogu pratiti prenos na internetu. Esports igrači postaju zvezde i inspirišu mnoge ljude da se bave gejmingom.


Ukratko, gejming ima značajan uticaj na savremenu umetnost. Može biti inspiracija za umetnike, sam po sebi je umetnički izraz, može biti interaktivna umetnost i forma izvođačke umetnosti. Gejming nije samo razonoda, već i umetnost koja utiče na našu kulturu i način na koji vidimo svet.

BONUS VIDEO: