PROMOVISANJE KOCKANJA OD STRANE STRIMERA: Negativni trend koji može imati ozbiljne posledice po mentalno i finansijsko zdravlje dece

by | Mar 10, 2023 | Esports, Gejming, Video igre | 0 comments

Kockanje je aktivnost koja može imati ozbiljne posledice po mentalno i finansijsko zdravlje ljudi. Zbog toga je važno da se ova aktivnost ne promoviše među decom, koja su posebno ranjiva na negativne uticaje. Nažalost, sve češće se dešava da strimeri na internetu promovišu kockanje i time ugrožavaju decu koja ih prate.

Strimeri su ljudi koji putem interneta emituju video sadržaj u realnom vremenu. Oni su veoma popularni među decom i adolescentima, koji ih prate na raznim platformama. Međutim, neki od strimera koriste ovu popularnost kako bi promovisali kockanje i time izložili decu riziku.

Deca koja prate strimere mogu biti podstaknuta da se kockaju, jer smatraju da je to kul i da će im doneti uspeh. Međutim, kockanje može biti veoma štetno po decu, jer ih može dovesti do finansijskog gubitka, problema sa mentalnim zdravljem i socijalne izolacije.

Osim toga, kockanje može uticati na razvoj mozga dece, koji su još uvek u procesu formiranja. Učestalo igranje igara na sreću može dovesti do promena u mozgu, koje mogu uticati na pažnju, motivaciju i sposobnost donošenja odluka.

FOTO: Pexels.com

Stoga je veoma važno da strimeri ne promovišu kockanje među decom. Oni bi trebalo da budu svesni svoje odgovornosti prema svojoj publici i da se drže pozitivnih aktivnosti koje ne ugrožavaju zdravlje dece. Strimeri misle da ukoliko izjave na svojim kanalima da kockanje nije dozvoljeno populaciji mlađoj od 18 godina, da će ga time deca poslušati, naprotiv, deca će uraditi suprotno “zabrani”, jer u takvom periodu života su sad, kad na sve gledaju buntovnički i kao priliku da sebe uzdignu u društvu. Tako da lažna moralnost kod promotera kockanja nema nikakvog efekta.

Kockanje je često povezano sa različitim problemima, poput zavisnosti, anksioznosti, depresije, pa čak i samoubistva. Deca, koja su još uvek u fazi razvoja, su posebno ranjiva na negativne efekte kockanja, zbog čega bi trebalo da ih se zaštiti od bilo kakvog izlaganja ovakvim aktivnostima.

Pored toga, promovisanje kockanja od strane strimera može imati i druge neželjene efekte. Na primer, ovo može dovesti do normalizacije kockanja u društvu i do toga da se deci šalje pogrešna poruka o tome da je kockanje prihvatljivo. Ovo bi moglo dovesti do toga da deca rano počnu sa kockanjem i da imaju veće šanse da razviju zavisnost.

Zbog svega ovoga, veoma je važno da se strimeri drže pozitivnih aktivnosti i da ne promovišu kockanje među decom. Oni bi trebalo da imaju svest o svojoj ulozi u društvu i o uticaju koji imaju na svoju publiku, posebno na decu i adolescentima. Umesto toga, strimeri bi trebalo da promovišu aktivnosti koje su zdrave i koje podržavaju razvoj dece.

Na kraju, važno je da svi shvatimo štetnost promovisanja kockanja među decom. Ovo nije samo pitanje moralnosti, već i zdravlja i dobrobiti dece. Kao društvo, trebalo bi da se borimo protiv ovakvih praksi i da se fokusiramo na edukaciju i podršku deci u razvoju zdravih navika i hobija.


ZAPRATITE NAŠU FACEBOOK INSTAGRAM STRANICU ZA JOŠ MNOGO ZANIMLJIVIH PRIČA IZ ESPORT SVETA! 

Pozivaju se svi PUBG MOBILE igrači!