ANALIZA TRENUTNOG STANJA I PERSPEKTIVE ZA RAZVOJ: Rastuća medijska zastupljenost i eksponiranost esporta u Srbiji

by | Mar 10, 2023 | Esports, Gejming, Video igre | 0 comments

U poslednje vreme, medijska zastupljenost i eksponiranost esporta u Srbiji je u porastu, iako se ovaj fenomen još uvek smatra relativno novim i nepoznatim u tradicionalnim medijima.

Esport, ili takmičenja u video igrama, postaje sve popularniji među mladim ljudima širom sveta, i Srbija nije izuzetak. U Srbiji postoji značajna zajednica esport igrača i navijača, koja se bavi organizovanjem i praćenjem esport događaja.

Medijska pokrivenost esporta u Srbiji uglavnom se sastoji od onlajn izvora, kao što su gaming portali i forumi. Takođe, nekoliko televizijskih kanala, poput Sport Kluba i Arene sport prenose esport događaje, odnosno imaju svoje Esport kanale.

Ipak, postoji prostor za dalji razvoj medijske zastupljenosti esporta u Srbiji. Esport se još uvek ne pojavljuje često u tradicionalnim medijima, kao što su novine i radio stanice. Ovo bi moglo biti zbog činjenice da mnogi stariji ljudi i dalje smatraju video igre kao samo “zabavu za decu”, a ne kao ozbiljan sport.

FOTO: printscreen

Međutim, esport ima sve više priznanja kao legitimna forma takmičenja i profesionalne aktivnosti širom sveta. Brojni svetski događaji poput Intel Extreme Masters, League of Legends World Championship, i The International u Doti 2 privlače milione gledalaca širom sveta i postaju sve popularniji i u Srbiji.

Takođe, postoje brojne domaće esport organizacije, timovi i takmičenja koja privlače pažnju navijača. Na primer, esport timovi poput Crvene zvezde i Partizana dobijaju sve više medijske pažnje i podrške, i prenošenje večitog rivalstva na ovo esport timove.

Sve u svemu, medijska zastupljenost i eksponiranost esporta u Srbiji se može opisati kao u porastu, ali još uvek nedovoljna. Potrebno je više podrške od tradicionalnih medija i javnosti kako bi se esport u Srbiji smatrao ozbiljnim sportom i profesionalnom aktivnošću. Međutim, uz rastuću popularnost i uspeh esporta širom sveta, ne može se isključiti da će i u Srbiji postati sve zastupljeniji i cenjeniji.

Tekstove o esport industiriji, gejmingu i uticaju istog na život kod dece i odralsih, mogo zanimljivih i poučnih priča možete proćitati na našem sajtu SESE.


ZAPRATITE NAŠU FACEBOOK INSTAGRAM STRANICU ZA JOŠ MNOGO ZANIMLJIVIH PRIČA IZ ESPORT SVETA! 

Pozivaju se svi PUBG MOBILE igrači!