GEJMING KAO LEK U SMANJENJU AGRESIVNOSTI: Razmatranje pozitivnih aspekata igranja igrica za suzbijanje impulsivnosti

by | Mar 9, 2023 | Esports, Gejming, Video igre | 0 comments

Gejming je aktivnost koja je poslednjih godina postala sve popularnija među mladima širom sveta. Međutim, gejming je često povezan sa negativnim stigmatizacijama kao što su agresivnost, nasilje i zavisnost. Ipak, postoje i pozitivni aspekti gejminga, a jedan od njih je da igre mogu da služe kao lek za agresivnost.

Prvo što treba napomenuti je da je agresivnost prirodna ljudska emocija i deo naše prirode. Međutim, kada se agresivnost ispoljava na način koji nanosi štetu drugim ljudima ili društvu u celini, tada postaje problem. Istraživanja pokazuju da gejming može da pomogne u smanjenju agresivnosti na nekoliko načina.

FOTO: India Today

Prvo, gejming može da pomogne u smanjenju stresa. Mnoge igre, posebno one koje su dizajnirane da budu opuštajuće, mogu da pomognu u smanjenju stresa i anksioznosti. Kada smo opušteniji, manje smo skloni ispoljavanju agresivnosti.

Drugo, igre mogu da pomognu u razvijanju socijalnih veština. Igre često zahtevaju saradnju i komunikaciju sa drugim igračima, što može da pomogne u razvijanju socijalnih veština i empatije. Kada smo bolji u razumevanju drugih ljudi, manje smo skloni ispoljavanju agresivnosti prema njima.

Treće, igre mogu da budu odličan način za ispoljavanje agresivnosti na bezopasan način. Mnoge igre su dizajnirane da dozvole igračima da ispolje svoju agresivnost na virtuelan način, bez nanošenja štete stvarnim ljudima ili objektima. Kada se igrači ispoljavaju na ovaj način, to može da pomogne u smanjenju potrebe za ispoljavanjem agresivnosti u stvarnom životu.

Konačno, igre mogu da budu odličan način za razvijanje strategijskih veština i sposobnosti rešavanja problema. Kada igrači razvijaju ove veštine, to može da pomogne u smanjenju agresivnosti tako što će imati bolje alate za rešavanje konflikata u stvarnom životu.

Možemo zaključiti da gejming može da bude veoma koristan u smanjenju agresivnosti. Naravno, kao i kod bilo koje aktivnosti, važno je voditi računa o vremenu koje provodimo igrajući igre i razvijati zdravu ravnotežu između gejminga i drugih aktivnosti.


ZAPRATITE NAŠU FACEBOOK INSTAGRAM STRANICU ZA JOŠ MNOGO ZANIMLJIVIH PRIČA IZ ESPORT SVETA! 

Pozivaju se svi PUBG MOBILE igrači!