MNOGI ASPEKTI UTIČU NA RAZVOJ ESPORTOVA: Kako su društvene mreže promenile način na koji igramo video igre?

by | Feb 28, 2023 | Esports, Video igre | 0 comments

U poslednjih nekoliko godina, društvene mreže su postale ključni deo našeg svakodnevnog života i načina na koji komuniciramo i povezujemo se sa drugima. Međutim, ove mreže nisu samo uticale na naše društvene interakcije, već su takođe promenile način na koji igramo video igre.

U prošlosti, video igre su bile uglavnom usamljenička aktivnost. Ljudi bi igrali igre sami ili sa drugom osobom u istoj sobi, koristeći džojstik, tastaturu ili miš. Međutim, dolazak društvenih mreža promenio je ovaj način igranja video igara.

Danas se video igre često igraju u društvu drugih igrača preko interneta, korišćenjem društvenih mreža i platformi za igranje igara, poput Steama i Xbox Live-a. Ovo je omogućilo igračima da se povežu sa drugim igračima širom sveta, bez obzira na geografsko mesto ili vremensku zonu.

Društvene mreže takođe su omogućile igračima da podele svoje iskustvo igranja igara sa drugima, putem fotografija, video snimaka i drugih medijskih sadržaja. Igrači sada mogu da snime svoje igre i da ih objave na YouTube-u ili Twitch-u, privlačeći publiku koja gleda njihove performanse i komentariše ih uživo. Ovo je dovelo do stvaranja novih vrsta sadržaja, poput “Let’s Play” video zapisa, gde igrači komentarišu i snimaju svoje iskustvo igranja igre.

FOTO: printscreen

Takođe, društvene mreže su omogućile igračima da se povežu sa drugim igračima i stvore zajednice oko svojih omiljenih igara. Ove zajednice se često organizuju oko online foruma ili društvenih mreža, gde se igrači mogu povezati sa drugim igračima, razmenjivati savete i iskustva, kao i organizovati turnire i takmičenja.

Međutim, iako društvene mreže nude mnoge prednosti za igrače, postoje i neki izazovi. Na primer, igrači mogu biti izloženi toksičnosti, zlostavljanju i uznemiravanju od drugih igrača, što može negativno uticati na njihovo iskustvo igranja igara i psihološko zdravlje.

Kako bi se zaštitili od izazova koje društvene mreže mogu predstavljati, igrači treba da preduzmu odgovarajuće mere opreza. Na primer, igrači mogu da ograniče svoje prisustvo na društvenim mrežama i da izbegavaju interakciju sa toksičnim igračima. Takođe, igrači mogu da koriste funkcije za prijavljivanje zlostavljanja kako bi prijavili igrače koji su ih napali ili ih uznemiravali.


Možemo zaključiti to da su društvene mreže promenile način na koji igramo video igre. Omogućile su igračima da se povežu sa drugim igračima širom sveta, dele svoja iskustva, stvore zajednice i pruže nove načine praćenja performansi drugih igrača. Međutim, igrači treba da budu svesni izazova koje društvene mreže mogu da predstave i da preduzmu odgovarajuće mere kako bi se zaštitili od negativnih uticaja. Igrači treba da koriste društvene mreže kao sredstvo za poboljšanje njihovog igračkog iskustva i stvaranja prijateljske zajednice, a ne kao izvor toksičnosti i zlostavljanja.

BONUS VIDEO:

Završene su nacionalne kvalifikacije za svetski šampionat u Rumuniji, ovo je naš predstavnik za igru “Tekken 7”. Više o tome pročitajte ovde!