NAJBOLJI SAVETI ZA POČETNIKE: Kako zaraditi novac putem strimovanja video igara na Twitch-u ili YouTube-u?

by | Feb 24, 2023 | Video igre | 0 comments

Strimovanje na platformama kao što su Twitch i YouTube postalo je popularan način da se zaradi novac u digitalnoj eri. Mnogi stručnjaci predviđaju da će broj ljudi koji žive od strimovanja u budućnosti samo rasti, pa je ova aktivnost privlačna za one koji žele da unovče svoju strast prema gejmingu. U nastavku su opisane neke od načina kako možete zaraditi novac od strimovanja na Twitch-u i YouTube-u.

  1. Oglašavanje i sponzorstva – Kompanije često sponzorišu popularne strimere kako bi promovisale svoje proizvode ili usluge. Takođe, reklame se mogu prikazivati tokom vaših strimova ili video materijala. Ovo može biti odličan način za zaradu novca ako imate veliki broj pratilaca.
  2. Donacije – Mnogi gledaoci vole da podrže svoje omiljene strimere tako što im daju novčani prilog. Twitch i YouTube imaju ugrađene sisteme donacija koji omogućavaju gledaocima da vam pošalju novac tokom vašeg strima.
  3. Prodaja proizvoda – Možete prodavati različite proizvode, kao što su majice, šolje ili druge predmete koji nose vaš logo ili dizajn. Ovo je odličan način da zaradite dodatni novac i promovišete svoj brend.
  4. Prodaja igara i proizvoda – Ako ste igrač sa velikim brojem pratilaca, kompanije vam mogu ponuditi da prodajete njihove proizvode ili igre, što vam može doneti dodatni prihod.
  5. Affiliate marketing – Povezivanje sa prodavcima igara i drugih proizvoda na vašem kanalu može vam doneti proviziju za svaku prodaju koja je ostvarena preko vašeg linka.
  6. Patreon – Platforma koja omogućava vašim pratilcima da vam daju mesečne priloge u zamenu za ekskluzivne sadržaje koje objavljujete samo za njih.
  7. Prodaja reklamnog prostora – Ako imate veliki broj pratilaca, možete prodati reklamni prostor drugim kompanijama koje žele da se oglašavaju na vašem kanalu.

FOTO: Kolsquare

Svi ovi načini mogu biti veoma uspešni, ali je važno da imate veliki broj pratilaca kako biste privukli kompanije koje bi želele da sarađuju sa vama. Važno je i da stvorite kvalitetan sadržaj koji će privući publiku i održavati njihovu pažnju tokom vašeg strima ili videa. Ukratko, strimovanje na Twitch-u i YouTube-u može biti veoma unosan posao, ali za uspeh je neophodno da se posvetite stvaranju kvalitetnog sadržaja i izgradnji lojalne publike. Takođe, potrebno je da budete strpljivi jer može proći neko vreme dok ne ostvarite značajnu zaradu od strimovanja.

Važno je i da se upoznate sa pravilima i uslovima korišćenja platformi kao što su Twitch i YouTube, kako biste izbegli bilo kakve probleme u vezi sa kršenjem njihovih pravila.

FOTO: CNET

Konačno, treba napomenuti da je konkurencija na ovim platformama veoma velika i da se ne može svako lako probiti u industriju strimovanja. Ipak, ukoliko imate strast prema gejmingu i stvaranju sadržaja, uz dobru strategiju i strpljenje možete uspeti da zaradite novac od strimovanja na Twitch-u i YouTube-u.


Ukoliko ste talentovani, željni uspeha i smatrate da vam je samo nebo granica, onda vas pozivamo da se prijavite za nacionalne kvalifikacije 2023. godine!