ELEKTRONSKI SPORTOVI U 21. VEKU: Na koji način će se esportovi razvijati i uticati na industriju igara?

by | Feb 28, 2023 | Esports, Video igre | 0 comments

Esports, odnosno takmičenje u video igrama, doživljava neverovatan rast poslednjih godina. Ovaj sport je iznedrio brojne zvezde, zaradio milione dolara, a na nekim turnirima okuplja i do 40 hiljada ljudi. U ovom članku ćemo se baviti pitanjem kako će se esports razvijati u budućnosti i kakav će uticaj imati na industriju video igara.

Pre svega, prognoze ukazuju da će esports i dalje rasti u narednim godinama. Prema podacima kompanije Newzoo, tržište esportsa će u 2023. godini vredeti skoro 2,2 milijarde dolara, što predstavlja rast od 11,5% u odnosu na prethodnu godinu. Ovaj rast će biti podstaknut sve većim brojem gledalaca i sponzora koji ulažu u ovaj sport.

Osim toga, esports će nastaviti da utiče na industriju video igara na različite načine. Prvo, popularnost određenih igara će rasti ili padati u zavisnosti od toga koliko su pogodne za esport. Igre kao što su League of Legends, Dota 2 i Counter-Strike: Global Offensive već su uspešne u esportu, dok se druge igre, poput Fortnite-a, brzo razvijaju u ovom pravcu.

Drugo, razvoj tehnologije će omogućiti još veće uključivanje publike u esports. Virtualna i proširena stvarnost, kao i razni alati za emitovanje uživo, omogućiće gledaocima da se osećaju kao da su deo događaja. Takođe, razvoj tehnologije će pomoći u stvaranju boljih uslova za takmičenja, čime će se privući veći broj igrača i sponzora.

Treće, esports će verovatno postati sve popularniji i među olimpijskim sportovima. Iako neki skeptici sumnjaju da esports može biti pravi sport, činjenica je da se na ovim takmičenjima izdvajaju najbolji igrači, postoji jasna hijerarhija i postoji velika konkurencija. Upravo zbog toga, mnoge zemlje su već priznale esports kao zvaničan sport, a očekuje se da će se ovo kretanje nastaviti.

(NE)REALNOST?

Ono što je evidentno jeste da će esports nastaviti da raste u narednim godinama, sa sve većim brojem gledalaca i sponzora. Ovaj sport će uticati na industriju video igara, uključujući popularnost određenih igara i razvoj tehnologije. Takođe, esports će verovatno postati sve popularniji i među olimpijskim sportovima. Sve ovo ukaz uje da će esports imati sve veći uticaj na našu kulturu i način na koji doživljavamo video igre.

Jedan od razloga zbog kojih je esports toliko popularan je zbog činjenice da igrači predstavljaju svoje države, klubove ili organizacije, što dovodi do osećaja pripadnosti i ponosa. Takođe, velika popularnost ovog sporta među mladima utiče na način na koji se ova generacija identifikuje sa video igrama i načinom na koji ih doživljava.

Uz to, esports dovodi do stvaranja novih poslovnih modela i industrija, kao što su kockanje na video igre, striming servisi, proizvodnja video igara, prodaja hardvera, itd. Sve ove industrije su u porastu, a rast esportsa će samo dodatno stimulisati njihov razvoj.


U zaključku, esports će nastaviti da se razvija i utiče na industriju video igara i na našu kulturu. Iako postoje izazovi koji će biti potrebno prevazići, esports će imati sve veći uticaj i privlačnost za ljude širom sveta.

BONUS VIDEO: