KOLIKO SU JUTJUBERI UZOR DECI: Analiza pozitivnih i negativnih uticaja i uloga roditelja u praćenju sadržaja

by | Mar 15, 2023 | Esports, Gejming, Video igre, YouTube | 0 comments

U današnje vreme, YouTube je postao jedna od glavnih platformi za zabavu i informisanje za decu i adolescente. Mnogi od njih imaju svoje omiljene jutjubere, koji postaju uzori za njihove navike, stilove i ponašanje. Međutim, koliko se deca zapravo ugledaju na svoje omiljene jutjubere i kakav uticaj oni ostavljaju na njih?

Istina je da jutjuberi mogu imati veliki uticaj na decu. Deca ih vide kao uzore i ponekad pokušavaju da ih oponašaju u svemu što rade. To može da utiče na način na koji se deca oblače, govore, ponašaju i čak na njihove stavove o životu. Nažalost, neki jutjuberi mogu da utiču na decu na negativan način, posebno ako promovišu nezdrave ili neprikladne navike.

Neke od negativnih posledica koje jutjuberi mogu da ostave na decu su:

  1. Loši uzori: Neki jutjuberi promovišu nezdrave navike poput konzumiranja alkohola, droga, pušenja, ili čak nasilja. Deca mogu da pomisle da je to normalno i počnu da oponašaju ovakvo ponašanje.
  2. Loša ishrana: Mnogi jutjuberi promovišu brzu hranu i nezdrave obroke, što može dovesti do loših navika u ishrani kod dece i povećanju rizika od gojaznosti i drugih zdravstvenih problema.
  3. Neprikladni sadržaji: Neki jutjuberi kreiraju sadržaje koji nisu primereni za decu, kao što su vulgaran govor, seksualni sadržaji, ili nasilje. Ovi sadržaji mogu da utiču na emocionalni razvoj dece i izazvati traume ili stres.
  4. Zavisnost od tehnologije: Deca koja su previše izložena YouTube-u i drugim oblicima tehnologije mogu postati zavisna od njih. Ova zavisnost može dovesti do lošeg sna, niskog samopouzdanja, i drugih problema sa mentalnim zdravljem.

Zato je veoma važno da roditelji prate šta njihova deca gledaju na YouTube-u i da razgovaraju sa njima o uticaju koji njihovi omiljeni jutjuberi imaju na njih. Roditelji treba da se uvere da su sadržaji koje deca gledaju primereni njihovom uzrastu i da nisu štetni po njihovo zdravlje ili dobrobit.

FOTO: YouTube

S druge strane, jutjuberi takođe imaju priliku da utiču na decu na pozitivan način. Oni mogu da inspirišu decu da se bave kreativnim aktivnostima, da se druže sa vršnjacima i da razvijaju svoje talente i veštine. Mnogi jutjuberi promovišu pozitivne poruke i stavove, kao što su poštovanje drugih, tolerancija i razumevanje.

Evidentno je da jutjuberi mogu da imaju značajan uticaj na decu i njihov razvoj. Roditelji treba da budu svesni ovog uticaja i da razgovaraju sa svojom decom o tome šta gledaju na YouTube-u. Važno je da se deca izlažu pozitivnim uticajima i da se podstiču na zdrave i kreativne aktivnosti, kako bi postali uspešni i srećni ljudi u budućnosti.


ZAPRATITE NAŠU FACEBOOK INSTAGRAM STRANICU ZA JOŠ MNOGO ZANIMLJIVIH PRIČA IZ ESPORT SVETA!