SMERNICE I SAVETI ZA RODITELJE: Kada je preporučljivo dozvoliti deci da igraju video igre?

by | Mar 7, 2023 | Esports, Gejming, Video igre | 0 comments

Kao roditelj, pitanje kada bi trebalo da dozvolite svojoj deci da počnu da igraju video igre može biti izazovno. Igračke kompanije svakodnevno lansiraju nove naslove, a postoji i mnogo različitih žanrova i platformi koje su dostupne.

Evo nekoliko smernica koje mogu pomoći roditeljima u odluci kada je pravo vreme za dozvolu deci da igraju video igre:

  1. Uzmite u obzir uzrast: Igračke kompanije često navode preporučeni uzrast za svoje igre. Ovo je dobar početak kada se odlučuje da li je igra odgovarajuća za dete. Mnoge igre su označene kao “E” (za sve uzraste), dok su neke označene kao “T” (za tinejdžere) ili “M” (za odrasle). Obratite pažnju na ove oznake i uzrast, ali nemojte se oslanjati samo na to.
  2. Pogledajte sadržaj igre: Pored oznaka uzrasta, pogledajte i sadržaj igre. Neke igre mogu biti označene kao odgovarajuće za sve uzraste, ali mogu sadržati nasilje, seksualni sadržaj ili druge neodgovarajuće teme. Istražite igru pre nego što je dozvolite vašem detetu da je igra.
  3. Postavite granice: Kada odlučite da dozvolite detetu da igra video igre, postavite jasne granice. Ograničite vreme koje dete provodi igrajući se i utvrdite kada i gde može igrati. Takođe, postavite pravila o tome koje igre su dozvoljene i koje nisu.
  4. Razgovarajte sa detetom: Razgovarajte sa svojim detetom o igrama koje igraju. Pitajte ih šta im se sviđa u igri, šta ne vole i kako se osećaju dok igraju. Takođe, razgovarajte sa njima o značaju balansa između igranja igara i drugih aktivnosti poput sporta, škole i socijalizacije sa vršnjacima.

Ukratko, kada je preporučljivo da deca mogu igrati video igre zavisi od nekoliko faktora. Roditelji treba da uzmu u obzir preporučeni uzrast i sadržaj igre, postave granice i razgovaraju sa detetom o igrama koje igraju. Odluka o dozvoli igranja video igara treba da se zasniva na individualnim potrebama i mogućnostima deteta, uzimajući u obzir i druge aktivnosti i obaveze koje dete ima.


ZAPRATITE NAŠU FACEBOOK INSTAGRAM STRANICU ZA JOŠ MNOGO ZANIMLJIVIH PRIČA IZ ESPORT SVETA!