ESPORT U SRBIJI I SVETU: Šta je potrebno da bi se popularizovao dodatno kao ozbiljan vid sportskog nadmetanja?

by | Mar 27, 2023 | Esports, Gejming | 0 comments

Esport, ili sportsko igranje video igara, predstavlja sve popularniji oblik zabave i takmičenja širom sveta. Međutim, i pored ogromnog rasta popularnosti, esport još uvek nije u potpunosti prihvaćen kao ozbiljan vid takmičenja i sportskog nadmetanja. Kako bi se popularizovao esport dodatno i postao priznat na globalnom nivou, potrebno je ispoštovati nekoliko ključnih faktora.

Pre svega, potrebno je povećati medijsku pokrivenost esport događaja. Iako postoje određene TV stanice i platforme koje prenose esport takmičenja, ova vrsta sportskog nadmetanja nije dovoljno zastupljena u medijima. Zbog toga, esport organizacije i udruženja treba da ulože dodatne napore kako bi privukli pažnju medijskih kuća i osigurali veću pokrivenost svojih događaja.

Drugi faktor koji bi doprineo popularizaciji esporta je uvođenje kvalitetnih trening programa i škola za esport. Slično kao kod tradicionalnih sportova, esport igrači moraju da razviju svoje veštine i znanje kako bi postali uspešni u svojim disciplinama. Uvođenje kvalitetnih trening programa i škola za esport bi pomoglo u razvoju talenata, ali bi takođe i doprinelo povećanju ugleda ovog oblika takmičenja.

Treći faktor koji bi mogao pomoći u popularizaciji esporta je uključivanje u olimpijske igre. Iako je ova tema već bila na dnevnom redu, još uvek nije došlo do zvanične odluke o uključivanju esporta u program Olimpijskih igara. Međutim, ukoliko bi esport postao olimpijski sport, to bi doprinelo njegovoj dodatnoj popularizaciji i priznanju kao sportske discipline.

Četvrti faktor koji bi mogao pomoći u popularizaciji esporta je povećanje nagradnih fondova za takmičenja. Nagradni fondovi za esport takmičenja su već sada veoma visoki, ali bi njihovo dalje povećanje dodatno privuklo pažnju i popularnost ovog oblika sportskog nadmetanja.

FOTO: unsplash

Konačno, peti faktor koji bi doprineo popularizaciji esporta jeste uvođenje međunarodnih pravila i standarda za esport takmičenja. Ovo bi uključivalo ujednačavanje pravila, procedura i tehnologije koja se koristi za esport takmičenja, što bi doprinelo povećanju kredibiliteta ovog oblika sportskog nadmetanja.

Napredak tehnologije i internet revolucija su omogućili esportu da postane jedan od najbrže rastućih oblika sportskog nadmetanja u 21. veku. Međutim, da bi se postigao potpuni uspeh i priznanje esporta kao ozbiljne sportske discipline, potrebno je preduzeti dalje korake ka popularizaciji ovog oblika takmičenja.

Uvođenje kvalitetnih trening programa i škola za esport bi pomoglo u razvoju talenata, dok bi veća medijska pokrivenost, uključivanje u olimpijske igre, povećanje nagradnih fondova i uvođenje međunarodnih pravila i standarda za esport takmičenja doprinelo popularizaciji i priznavanju esporta na globalnom nivou.

Esport je već osvojio srca miliona ljudi širom sveta i stoga je neophodno preduzeti sve potrebne korake kako bi se ova vrsta sportskog nadmetanja prihvatila i priznala kao jednako važna kao i tradicionalni sportovi. Samo na taj način će se esport moći dalje razvijati i napredovati ka još većoj popularnosti i uspehu.


ZAPRATITE NAŠU FACEBOOK INSTAGRAM STRANICU ZA JOŠ MNOGO ZANIMLJIVIH PRIČA IZ ESPORT SVETA!