ESPORTS UNIVERZITETI POSTAJU SVE POPULARNIJI: Kako se školuju profesionalni igrači i kako se integrišu u akademsku zajednicu

by | Mar 21, 2023 | Esports, Gejming, Video igre | 0 comments

U poslednjih nekoliko godina, esport industrija je doživela neverovatan rast i razvoj, a jedan od najnovijih trendova u ovom polju su esport univerziteti. Ovi univerziteti pružaju igračima priliku da se takmiče na visokom nivou u popularnim igrama kao što su League of Legends, Overwatch, Dota 2, Rocket League itd., dok istovremeno pohađaju nastavu i stiču diplomu.

Kao i kod bilo kog drugog univerzitetskog programa, studenti na esport univerzitetima imaju obaveze kao što su pohađanje predavanja, učenje, i polaganje ispita. Međutim, ono što se razlikuje je to što studenti na ovim univerzitetima igraju esport igre na vrhunskom nivou i takmiče se protiv drugih univerziteta u okviru različitih liga i turnira.

Esport univerziteti su postali popularni u Sjedinjenim Američkim Državama, a sve više i drugih zemalja širom sveta počinje da ih uključuje u svoj univerzitetski sistem. Mnogi igrači koji se takmiče na ovim univerzitetima dobijaju stipendije i druge vrste finansijske pomoći kako bi im se omogućio pristup vrhunskoj opremi i trenerima.

FOTO: Repeat.gg

Postojanje esport univerziteta izazvalo je mnoge debate u akademskoj zajednici. Dok neki smatraju da je to samo novi način da se studenti zarobe u svet video igara, drugi tvrde da esport univerziteti pružaju jedinstvenu priliku studentima da razviju veštine kao što su timski rad, strategija, i komunikacija, koje mogu biti korisne u drugim profesijama.

Pored toga, esport univerziteti takođe pružaju studentima priliku da se upoznaju sa drugim ljudima koji dele njihovu strast prema igrama, što može biti korisno za socijalizaciju i stvaranje novih prijateljstava. Takođe se organizuju i razni događaji poput turnira i panel diskusija, što dodatno doprinosi razvoju zajednice oko esport industrije.

Možemo zaključiti da su esport univerziteti nova i rastuća oblast u esport industriji, koja pruža studentima priliku da se takmiče na vrhunskom nivou u popularnim igrama, dok istovremeno stiču obrazovanje. Iako postoje neke kontroverze oko ove ideje, ne može se poreći da esport univerziteti predstavljaju zanimljivu i jedinstvenu priliku za studente da razviju svoje veštine i karijere u esport industriji.


ZAPRATITE NAŠU FACEBOOK INSTAGRAM STRANICU ZA JOŠ MNOGO ZANIMLJIVIH PRIČA IZ ESPORT SVETA!