Esport je potvrđen kao zvanični medaljni sport na azijskim igrama

by | Jul 14, 2023 | Esports, Gejming, Video igre | 0 comments

Esport nastavlja jačati svoju prisutnost širom sveta, s najnovijom objavom da će ostati zvanični olimpijski sport na sledećim azijskim igrama. 20. azijske igre Aichi-Nagoya 2026. godine dodale su devet novih sportova, uključujući i esport. 42. Generalna skupština Olimpijskog saveta Azije, održana 8. jula 2023. u Bangkoku, izjavila je da “esport na 20. azijskim igrama predstavlja svedočanstvo o njegovom značaju i vrednosti u sportskoj zajednici”. Azijska esports upravna tela, AESF, “će nastaviti svoj model saradnje sa AINAGOC-om i lokalnim partnerima kako bi osigurala uspešan program esporta na 20. azijskim igrama.”

Esport će zvanično debitovati kao olimpijski sport na azijskim igrama 2022. u Hangzhouu. Indija šalje puni esport tim na 19. azijske igre, gde će se takmičiti u četiri različite igre: Dota 2, FIFA 23, Street Fighter V i League of Legends. Takmičenje će se održati od 23. septembra do 8. oktobra 2023. godine. Objava da će esport ostati zvanični olimpijski sport na sledećim azijskim igrama sigurno će motivisati mlade igrače u zemlji.

youtube/Olympic Council of Asia

Važna odluka

“Odluka i objava Olimpijskog saveta Azije (OCA) i Organizacionog odbora azijskih igara Aichi-Nagoya (AINAGOC) o uključivanju esporta kao medaljnog događaja na 20. azijskim igrama, nakon azijskih igara u Hangzhouu 2022. godine, srdačno su prihvaćene od strane ESFI”, izjavio je Lokesh Suji, direktor Esports Federacije Indije (ESFI) i potpredsednik Azijske esports federacije (AESF). “Sa ovom objavom, postaje ključno da ubrzamo razvoj naše infrastrukture, obrazovnih programa, trening objekata i opšteg osvešćivanja u esport ekosistemu.”

“Dodatno, neophodno je da pružimo našim sportistima vrhunsku opremu i resurse, osnažujući ih da pruže svoje najbolje performanse na međunarodnoj sceni. Ohrabrujemo celu naciju da prihvati ovaj izvanredan razvoj. Uključivanje različitih igara na azijskim igrama ne samo da pokazuje raznolikost esporta, već ističe i različite dimenzije veštine, strategije i timskog rada koje sportisti pokazuju, pružajući sveobuhvatno iskustvo za gledaoce”, dodao je Lokesh.

Osim toga, prema nedavno objavljenim statistikama izveštaja Windows of Opportunity, broj esport igrača u Indiji koji se takmiče na konkurentskom nivou stalno raste iz godine u godinu. Godine 2021. bilo je 600.000 esport igrača u Indiji. Do kraja 2022. godine, taj broj je porastao na 1.000.000. Predviđa se da će se taj broj povećati na neverovatnih 2.500.000 u 2023. godini. Takođe se očekuje da će se broj esport timova u Indiji povećati sa 7 na 10 u 2023. godini.

Broj sportova samo raste

Devet sportova dodato je postojećih 32 sporta koji će biti održani na Olimpijskim igrama sledeće godine u Parizu.

To podiže broj medaljnih sportova koji se takmiče na Aichi-Nagoya 2026. na 41, jedan više nego na Hangzhou 2022, ali pet manje nego na Azijskim igrama 2018. u Jakarta-Palembangu.

Esport će prvi put u potpunosti debitovati kao zvanični medaljni sport na azijskim igrama u Hangzhouu, koje će se održati ove godine od 23. septembra do 8. oktobra, nakon što je bilo odloženo 2022. godine zbog pandemije COVID-19.

Prethodno je esport bio prikazan kao demonstracioni sport na igrama u Jakarta-Palembangu 2018. godine.

Interstellar arena

Hangzhou 2022 will be the first edition of the Asian Games where esports is a medal sport ©Getty Images
Hangzhou 2022 will be the first edition of the Asian Games where esports is a medal sport ©Getty Images

Počelo je ispitivanje noćnog osvetljenja na esports lokaciji za azijske igre 2022. u Hangzhouu.

Dizajn Kineskog esports centra Hangzhou, nazvan “Interstellar Whirlpool”, sadrži čvrsti osvetljeni pojas na spoljnom zidu lokacije.

Sama krovna konstrukcija je ukrašena svetlima koja mogu menjati funkcije u zavisnosti od izabranog režima.

Među različitim režimima osvetljenja su praznični režim, režim događaja i opšti režim.

Hangzhou 2022 tvrdi da različiti režimi donose prednosti u štednji energije i smanjenju svetlosnog zagađenja.

Hangzhou 2022 će biti prvo izdanje azijskih igara na kojima će esport biti zvanični medaljni sport.

Divno je videti ovakve arene da će ugostiti razne esportiste širom sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o esportu.