NAJPOPULARNIJI ESPORTS ŽANROVI U 2023. GODINI: Ove video igre doprinose razvitku gejminga kao industrije vredne 2 milijarde dolara!

by | Feb 27, 2023 | Esports, Video igre | 0 comments

Esport konačno dobija na značaju nakon decenija stalnog rasta i razvoja kao podskup šire zajednice igara. Od danas, konkurentno igranje predstavlja globalnu industriju vrednu 2 milijarde dolara koja je na putu da se udvostruči do kraja decenije. „Bum esporta“ ranih 2020-ih, ogleda se sposobnošću sektora da reaguje na široko rasprostranjena sportska otkazivanja kako bi privukao nove gledaoce i investitore, samim tim učvrstio je svoje mesto kao nova moćna medijska zabava našeg vremena.

Oni koji nisu detaljno upoznati sa nijansama esporta mogli bi razumno pretpostaviti da će najpopularnije igre za više igrača u kojima uživa javnost na kućnim konzolama, naravno, biti najpopularniji esport. Međutim, globalni takmičarski krug igranja proveo je duge godine razvijajući se na PC platformi, kao rezultat toga, najveći esport turniri i događaji su svi fokusirani na PC.

Takva situacija će se promeniti i menja se pred našim očima. Ogromna ulaganja iza esport događaja fokusiranih na konzole kao što je Microsoft-ova “Halo Championship Series” i mobilni naslovi kao što je “Free Fire” pokazuju da esport brzo raste izvan svojih istorijskih granica.

Ipak, postoji još jedan razlog zašto se mnogi od najkonkurentnijih naslova na svetu još uvek mogu naći na računarima. Dok kontroler za igre ima do 20 različitih dugmadi, tastatura može imati više od 108. A tu je i miš – uprkos najboljim napretcima u praćenju kontrolera sa palcem, ništa nije bolje od brzine i tačnosti miša kada su u pitanju igre poput pucanja iz prvog lica.

Ove dve metode unosa, kombinovane, daju neverovatnu fleksibilnost i opcije prilagođavanja koje igračima nude veoma visok potencijal veština. Dakle, najbolji CS:GO igrači su verovatno najbolji FPS igrači koje ćete naći bilo gde.

Ovo je takođe razlog zašto je MOBA, ili igra Battle Arena za više igrača, tako eminentna. Potpuni unosi miša i tastature daju igračima mogućnost da mapiraju složene makroe i steknu vrstu taktičkog pregleda koji bi bilo teško postići sa kontrolerom. To ne znači da mobilni MOBA-i nisu u porastu – ali oni predstavljaju kompromis u vidu smanjene složenosti u poređenju sa PC.

Kao što je gore navedeno, ova slika se definitivno menja kako sve više igrača koji su navikli na iskustvo igranja na konzolama preplavljuje scenu. Ali ako pogledamo koji su najpopularniji žanrovi esporta danas, lako je videti da žanrovi PC igara i njihovi mobilni derivati i dalje vladaju.

ARENE ZA BITKE SA VIŠE IGRAČA (MULTIPLAYER ONLINE BATTLE ARENAS – MOBAS)


MOBA su, bez sumnje, glavni žanr esporta u 2023. Najveći svetski timovi se takmiče u jednoj ili u obe velike MOBA igre – Dota 2 i League of Legends. MOBA-e se hvale zbog svoje taktičke dubine, a igre često podsećaju na taktičko nadmetanje fudbalske utakmice ili čak šahovskog meča.

Ovo ih čini privlačnim i za igranje i za gledanje, a glavni događaji League of Legends su među najpopularnijim izborom za ljubitelje sporta kako bi se kladili.

MOBA-ina hegemonija ne pokazuje znake usporavanja. A sa mobilnim varijantama, kao što su Arena of Valor, Mobile Legends: Bang Bang i League of Legends: Vild Rift među najbrže rastućim novim esportovima danas, sumnjivo je da će žanr ikada izgubiti relevantnost za konkurentno igranje.

TAKTIČKO PUCANJE U PRVOM LICU (TACTICAL FIRST-PERSON SHOOTERS)


FPS predstavljaju esport iskustvo koje je mnogo privlačnije prosečnom igraču. Ovo nije iznenađujuće, s obzirom na to da najpopularnija franšiza igara na svetu danas, Call of Duty, spada u ovaj žanr. Međutim, nije Call of Duty taj koji služi kao glavni naslov i igra spoznaje u ovom sektoru, već je to čuveni – Counter-Strike.

Od kada je prvi Counter-Strike postao popularan kao mod Valveove kultne Half-Life igre 2000. godine, bio je favorit zahvaljujući svom trzavom igranju, dobro izbalansiranim mapama i uzbudljivim režimima igre. Izvan MOBA carstva, Counter-Strike: Global Offensive – vlada kao najpopularnija svetska takmičarska video igra.

Drugi taktički FPS, kao što je gore pomenuti Call of Duty, Tom Clancy’s Rainbow Six: Siege and PlayerUnknown’s BattleGrounds, pomažu da se podstakne popularnost ovog žanra. Iako malo ko poriče da je to trka jednog konja kada je u pitanju koja igra je primer kategorije.

BATTLE ROYALES


Manje striktno žanr igre, a više tip-igre, battle royales igre učestvuju u brojnim manifestacijama. Od PUBG-a sa njegovom realističnom borbom u prvom licu, do Fortnite-ovih crtanih ludorija. Ono što ujedinjuje ove igre je njihov format poslednjeg čoveka (last-man-standing).

Battle Royales – nazvan po japanskom filmu iz 2000. čija je radnja delila ovu premisu, suprotstavlja 100+ igrača jedan protiv drugog na velikoj, jedinstvenoj mapi kako bi se odredilo ko će izaći kao pobednik. Sama razmera uključenih mapa je ključna karakteristika ovog žanra, jer će igrači morati da se prilagode lokacijama na kojima se nalaze.

Od korišćenja predmeta, do nabavke oružja, inherentna nepredvidljivost ovih igara stoji iza njihove vrednosti ponavljanja. PlayerUnknown’s BattleGrounds, za koji se smatra da je glavni popularizator ove vrste igara, i danas je najpopularniji primer.

Ali postoji sve veći broj omiljenih battle royale-a koji su spremni da zauzmu prvo mesto najigranije igre ove vrste, kao što je Garenina Free Fire, koja je postala igra sa najviše preuzimanja na mobilnim telefonima u 2019. i najgledaniji esport u 2021.

HERO SHOOTERS


“Novi klinac u bloku”, barem u smislu esporta, herojski pucači mogu se smatrati pokušajem spajanja najboljih atributa gore navedenih žanrova. Oni spajaju brzu borbu taktičkog FPS-a, sa jedinstvenim klasama likova heroja koji su tipični za MOBA igre.

Krajnji rezultat je strateški duboko i visokooktansko takmičarsko iskustvo koje je zauzelo svet esporta. Stariji favoriti obožavatelja kao što su Team Fortress 2 i Overvatch brzo ustupaju mesto novijim naslovima koji dodatno usavršavaju formu.

Apex Legends, na primer, lansiran je 2019. i kombinovao je format pucanja sa režimom igre battle royale za maksimalan kompetitivni “pokolj”.

A VALORANT – novi naslov Riot Games-a, je na putu da postane prvi “HERO SHOOTERS ” koji se suočava sa ‘S-tier’ esportovima, Dota 2, LoL i CS:GO, a mnogi sugerišu da nudi dovoljno čistu FPS komponentu da se suprostavi i CS:GO!


BONUS VIDEO: