ZAŠTO DOTA 2 IGRAČI ZARAĐUJU VIŠE OD KOLEGA IZ LoL-A: Analiza razlika u nagradnim fondovima i mogućnostima za sponzorstva

by | Mar 10, 2023 | Esports, Gejming, Video igre | 0 comments

Dota 2 i League of Legends (LoL) su dva najpopularnija MOBA (Multiplayer Online Battle Arena) video-igre na svetu, sa milionima igrača širom sveta. Iako su slične po načinu igranja i ciljevima, postoje razlike u načinu na koji igrači zarađuju novac od ovih igara.

Jedan od glavnih razloga zašto Dota 2 igrači zarađuju više novca je taj što Dota 2 turniri imaju veće nagrade u novcu u poređenju sa LoL turnirima. Dota 2 ima godišnji turnir pod nazivom “The International“, koji nudi ogromne nagrade u novcu. Na primer, 2019. godine, nagradni fond je bio preko 34 miliona dolara, što je rekord u svetu e-sporta. U poređenju sa time, najveći LoL turnir “League of Legends World Championship” je imao nagradni fond od oko 6,4 miliona dolara iste godine. Dakle, Dota 2 igrači imaju veću šansu da osvoje veliku sumu novca kroz turnire.

Drugi faktor koji doprinosi razlici u zaradi između ove dve igre je taj što Dota 2 igrači imaju veću mogućnost da zarade novac putem Steam tržišta. Dota 2 igrači mogu da prodaju svoje virtuelne predmete drugim igračima preko Steam tržišta. To znači da igrači mogu da zarade novac prodajom svojih predmeta. Sa druge strane, LoL igrači nemaju sličnu mogućnost da zarade novac kroz prodaju svojih virtuelnih predmeta.

Takođe, Dota 2 igrači imaju veću fleksibilnost kada je u pitanju sponzorstvo i reklamiranje. Dota 2 igrači mogu da sarađuju sa različitim brendovima i kompanijama za sponzorstvo, a takođe mogu da zarađuju novac od reklamiranja na svojim YouTube kanalima i strimovima na Twitch-u. LoL igrači su takođe u mogućnosti da sarađuju sa sponzorima i reklamiraju proizvode, ali Dota 2 igrači imaju više mogućnosti za zaradu u ovom segmentu.

U krajnjem slučaju, razlike u zaradi između Dota 2 i LoL igrača uglavnom se svode na razlike u nagradama turnira, prodaji virtuelnih predmeta i fleksibilnosti za sponzorstva i reklamiranje. Iako su ove razlike značajne, oboje ove igre pružaju igračima priliku da zarade novac igrajući svoju omiljenu igru.


ZAPRATITE NAŠU FACEBOOK INSTAGRAM STRANICU ZA JOŠ MNOGO ZANIMLJIVIH PRIČA IZ ESPORT SVETA! 

Pozivaju se svi PUBG MOBILE igrači!