BALANSIRANJE MLADOSTI I ISKUSTVA U ESPORTU: Zašto se najbolji timovi okreću mlađim igračima ne mareći za starije?

by | Mar 10, 2023 | Esports, Gejming, Video igre | 0 comments

Esports industrija doživljava veliki rast i razvoj poslednjih godina, sa sve većim brojem ljudi koji se okreću video igrama kao glavnom izvoru zabave ali i zarade.

U skladu sa tim, i esport takmičenja postaju sve popularnija, a najbolji esport timovi zarađuju ogromne sume novca i postaju uzori mnogim mladim igračima. Međutim, jedna stvar koja se često primećuje u esport zajednici jeste da najbolji timovi često ne poštuju starije igrače i umesto njih često angažuju mlađe.

Ova praksa je postala posebno izražena u poslednjih nekoliko godina, kada su mnogi najbolji timovi počeli da angažuju igrače koji su još uvek tinejdžeri ili rano u dvadesetim godinama. U međuvremenu, stariji igrači koji su do sada bili deo tima, bivaju često otpušteni ili menjani novim igračima.

Postavlja se pitanje, zašto se ova praksa sve više širi u esport zajednici? Jedan od razloga je taj što su mlađi igrači često veoma talentovani i sposobni da se brzo prilagode novim situacijama. Oni su često i mnogo motivisaniji da rade na svojim veštinama, a imaju i veći potencijal da budu dominantni u svojim igrama u budućnosti.

FOTO: printscreen/YouTube

Takođe, ne treba zaboraviti da je esport industrija vrlo brzo rastuća, što znači da su i same igre u kojima se igrači takmiče, vrlo dinamične. Najbolji timovi su uvek u potrazi za igračima koji mogu da se prilagode novim uslovima i situacijama, i koji su u mogućnosti da igraju različite igre i izazove.

Sa druge strane, stariji igrači su često manje motivisani da se trude i da se usavršavaju. Mnogi od njih su već imali svoj uspeh u prošlosti i ne osećaju isti nivo strasti i želje za uspehom kao što su nekada imali. To ne znači da su stariji igrači uvek lošiji od mlađih, ali u esportu, gde je konkurencija vrlo jaka, i gde je potrebno biti u vrhunskoj formi da bi se uspelo, stariji igrači često ne mogu da se nose sa mlađim igračima koji su motivisaniji i spremniji da se trude.

Ipak, ne treba zaboraviti da su stariji igrači često i vrlo iskusni, što može biti velika prednost za tim ukoliko imaju dobre međuljudske odnose i timsku koheziju. Iskustvo starijih igrača može biti ključno u teškim situacijama i donošenju pravih odluka u kritičnim trenucima. Stoga, iako je u esport zajednici sve popularnija praksa zapošljavanja mlađih igrača, trebalo bi da se ceni i iskustvo starijih igrača i da se oni ne otpisuju samo zbog godina.

Tako da, važno je pronaći balans između mladosti i iskustva u sastavu tima, kao i da se svakom igraču pruži prilika da pokaže svoje znanje i veštine, bez obzira na godine. Esport industrija će nastaviti da raste i razvija se, a sa njom će se menjati i trendovi u zapošljavanju igrača. Važno je da se prati razvoj i da se prilagođava novim uslovima, ali istovremeno i da se ceni iskustvo i doprinos svakog igrača u timu.


ZAPRATITE NAŠU FACEBOOK INSTAGRAM STRANICU ZA JOŠ MNOGO ZANIMLJIVIH PRIČA IZ ESPORT SVETA! 

Pozivaju se svi PUBG MOBILE igrači!