RAZVIJANJE SOCIJALNIH VEŠTINA: Esport kao korisna pomoć pri socijalizaciji dece sa smetnjama u razvoju

by | Apr 6, 2023 | Esports, Gejming, Video igre | 0 comments

U poslednjih nekoliko godina, e-sport takmičenja su postala popularna širom sveta, a njihova popularnost raste iz dana u dan. Međutim, e-sport nije samo zabava i igra, već može biti i korisna pomoć za socijalizaciju dece sa smetnjama u razvoju.

Deca sa smetnjama u razvoju, poput autizma ili ADHD-a, imaju poteškoće u komunikaciji i interakciji sa drugim ljudima. Ove poteškoće mogu otežati njihovu socijalizaciju i osećaj pripadnosti, što može negativno uticati na njihov razvoj. Međutim, e-sport može pomoći u rešavanju ovog problema.

Foto: printscreen/PBS

Esport takmičenja mogu biti odličan način da se deca sa smetnjama u razvoju uključe u društvo i upoznaju nove prijatelje. Kroz igranje igara i takmičenja, deca mogu da izgrade timski duh, poboljšaju svoje komunikacijske veštine i razviju osećaj pripadnosti. Takođe, e-sport pruža priliku za sticanje veština koje su korisne u svakodnevnom životu, kao što su organizacija, strategija i timski rad.

Pored toga, esport može biti odlična motivacija za decu sa smetnjama u razvoju da se angažuju u aktivnostima koje im mogu biti korisne. Kroz učešće u e-sport takmičenjima, deca mogu da razviju samopouzdanje i samopoštovanje, što može pozitivno uticati na njihov razvoj.

Ukoliko se e-sport takmičenja organizuju na pravi način, mogu biti od velike koristi za decu sa smetnjama u razvoju. Potrebno je obezbediti bezbedno i kontrolisano okruženje za igru, uz nadzor i podršku stručnih lica. Takođe, treba voditi računa o inkluzivnosti i osigurati da se svako dete oseća prihvaćeno i podržano.

Ukratko, e-sport može biti odličan način da se deca sa smetnjama u razvoju uključe u društvo, izgrade samopouzdanje i steknu nove veštine. Kroz pravilno organizovana takmičenja, e-sport može biti korisna pomoć u socijalizaciji dece sa smetnjama u razvoju.


ZAPRATITE NAŠU FACEBOOK INSTAGRAM STRANICU ZA JOŠ MNOGO ZANIMLJIVIH PRIČA IZ ESPORT SVETA!