KORISNA TERAPIJSKA METODA U BORBI PROTIV DEPRESIJE: Istraživanje pozitivnih uticaja igranja video igara na mentalno zdravlje

by | Mar 31, 2023 | Esports, Gejming | 0 comments

Depresija je ozbiljan mentalni poremećaj koji pogađa mnoge ljude širom sveta. Ova bolest može imati negativne efekte na svakodnevni život i otežati izvršavanje svakodnevnih obaveza. Srećom, postoje mnoge terapijske metode koje mogu pomoći u borbi protiv depresije, a jedna od njih je gejming.

Igranje video igara može biti efektivan način borbe protiv depresije, jer pomaže u izazivanju pozitivnih emocija i stimuliše mozak na različite načine. Igranje igara može biti vrlo zabavno i opuštajuće, što može pomoći u smanjenju nivoa stresa i anksioznosti. Pored toga, igranje igara može pomoći ljudima da se osećaju manje usamljeno, jer se mogu povezati sa drugim igračima online.

FOTO: Pexels.com

Iako gejming ne može da zameni druge važne terapijske metode, kao što su psihoterapija ili lekovi, igre mogu biti korisne kao dodatak ovim metodama. Na primer, igranje igara može pomoći pacijentima da se bolje nose sa simptomima depresije i da se osećaju manje izolovano. Gejming može biti korisno i u okviru grupnih terapija, gde se pacijenti mogu povezati sa drugima koji se suočavaju sa sličnim problemima.

Ipak, važno je napomenuti da gejming nije univerzalni lek za depresiju i da ne bi trebalo da se koristi kao jedini način lečenja ove bolesti. Takođe, neke vrste igara mogu biti štetne za osobe koje pate od depresije, posebno one koje izazivaju bes i agresiju.

Ukratko, gejming može biti korisna terapijska metoda u borbi protiv depresije, ali samo ako se koristi u okviru šireg plana i pod nadzorom stručnjaka. Pacijenti bi trebalo da razgovaraju sa svojim lekarom ili psihoterapeutom o tome kako najbolje da koriste gejming kao deo terapije i koje igre su najbolje za njih.


ZAPRATITE NAŠU FACEBOOK INSTAGRAM STRANICU ZA JOŠ MNOGO ZANIMLJIVIH PRIČA IZ ESPORT SVETA!