GEJMING I PREDNOSTI KOD DECE: Igranje video igara kao efikasan način za opuštanje i rešavanje problema

by | Apr 18, 2023 | Esports, Gejming | 0 comments

Igranje video igara dugo je predmet kontroverze u društvu. Međutim, nedavna istraživanja su pokazala da gejming može imati pozitivan uticaj na mentalno zdravlje, posebno kod dece i adolescenata.

Jedan od načina na koji gejming može biti koristan jeste smanjenje anksioznosti kod dece.

Anksioznost je vrlo uobičajen problem kod dece i može uticati na njihovu sposobnost da se socijalizuju, uče i razvijaju. Postoje razni tretmani za anksioznost, poput terapije i lekova, ali nedavna istraživanja su pokazala da gejming takođe može imati pozitivan uticaj.

Gejming može pomoći deci da se opuste i zaborave na svoje brige. Kada igraju video igre, deca se u potpunosti fokusiraju na igru i zaboravljaju na sve ostalo. Ovo može biti posebno korisno za decu koja se bore sa anksioznošću, jer im pomaže da zaustave lutanje misli i smanje napetost.

Foto: Shutterstock

Pored toga, gejming može pomoći deci da razviju veštine koje su korisne za upravljanje anksioznošću. Na primer, mnoge video igre zahtevaju strateško razmišljanje, rešavanje problema i upravljanje resursima. Ove veštine mogu biti korisne za upravljanje anksioznošću, jer pomažu deci da nauče kako da se nose sa izazovima i problemima na efikasan način.

Važno je napomenuti da gejming ne sme biti jedini tretman za anksioznost kod dece. Iako može biti koristan kao dopuna drugim terapijama, gejming ne sme zameniti stručnu pomoć i lečenje koje je potrebno za ozbiljnije slučajeve anksioznosti.

Gejming može biti koristan za smanjenje anksioznosti kod dece, ali kao i sa svim drugim aktivnostima, važno je da se igra umereno. Deca bi trebalo da imaju ograničenja u vezi sa vremenom koje provode igrajući video igre, kako bi se osiguralo da se gejming koristi na odgovoran način i u skladu sa potrebama i ciljevima deteta.


ZAPRATITE NAŠU FACEBOOK INSTAGRAM STRANICU ZA JOŠ MNOGO ZANIMLJIVIH PRIČA IZ ESPORT SVETA!