Valve objavio izmenjen format za Dota 2 International

by | Aug 8, 2023 | Esports, Gejming | 0 comments

Valve je danas potvrdio velike promene u formatu za ovogodišnju verziju Dota 2 The International-a, sa fokusom na poboljšanje turnira za „širi spektar fanova“, kao i na povećanje pristupačnosti gledaocima na licu mesta i onlajn.

Glavna promena tiče se formata, pošto je Valve podelio turnir na tri faze, koje će odigrati tokom tri različita vikenda. U prethodnim verzijama The International-a grupna faza i deo plej-ofa se održavaju tokom cele nedelje do velikog finala na kraju druge nedelje, čime smo dobijali dve nedelje ispunjene neprekidnom Dota akcijom.

Ovo je velika promena International i format koji smo se navikli, pošto je Valve odlučio da isprati sistem kakav koristi Riot za League of Legends Worlds, kada se većina akcije odigrava vikendima. Na taj način žele da povećaju ”hajp” oko važnih mečeva, kao i broj gledalaca, koji vikendom imaju više slobodnog vremena.

Grupna faza TI12 u Sijetlu zakazana je za 12. do 15. oktobar, a zatim nedelju dana pauze pre nego što se akcija vrati za plejof fazu od 20. do 22. oktobra. Valve će ova dva vikenda klasifikovati kao „Put za The International“, od čega će se samo osam najboljih plasirati u finale plejofa, tj. „The International“ od 27. do 29. oktobra.

Turnir u celini će se i dalje smatrati kao International, ali Valve se nada da će podela emitovanja na više vikenda, omogućiti gledaocima da vide svu akciju.

Takođe će se promeniti i sam format grupne faze. Ranije je 20 timova bilo podeljeno u dve grupe od po 10, dok će sada biti pet grupa od po četiri. Četiri najbolja plasiraće se u drugi krug grupne faze, dok će peto mesto biti eliminisano. U drugom kolu grupne faze gledaćemo dodatne mečeve, čiji će pobednici preći u upper bracket.

Tek kada dođemo do finale faze, tačnije poslednjih 8, igrači će preći u Pledge Arenu, gde će se boriti za čuveni Aegis.

Više o Internationalu:

Evo nekoliko ključnih tačaka o The International:

  1. Format turnira: The International je obično uključivao 18 najboljih Dota 2 timova sa svih strana sveta, koji se kvalifikuju putem kombinacije regionalnih kvalifikacija i direktnih poziva. Format turnira obično uključuje grupnu fazu, nakon čega sledi glavna takmičarska faza sa dvostrukim eliminacijama.
  2. Nagrada za pobednika: Jedna od jedinstvenih karakteristika The Internationala je nagrada koju finansira zajednica igrača. Valve prvobitno doprinosi osnovnom iznosu nagrade, a zatim se određeni procenat prihoda od prodaje Dota 2 Battle Pass-a dodaje na tu sumu. To je dovelo do rekordnih nagradnih fondova u prošlosti, čineći The International jednim od najunosnijih esport događaja.
  3. Mesto održavanja i produkcija: The International je poznat po velikoj produkciji i impresivnim scenografskim postavkama. Turnir se održavao na raznim lokacijama tokom godina, uključujući Sijetl, Vankuver i Šangaj. Tokom događaja obično se prikazuju i izvode uživo nastupi, intervjui sa igračima i zanimljiv sadržaj, pored napetih mečeva.
  4. Istorijatski trenuci: The International je proizveo brojne istorijske trenutke i nezaboravne igre koje su dragocene za fanove Dota 2. Ovi trenuci često doprinose bogatom nasleđu turnira.
  5. Dota 2 Battle Pass: Battle Pass je sezonski set igračkih predmeta koji igrači mogu kupiti kako bi podržali The International i dobili pristup ekskluzivnim kozmetičkim predmetima, izazovima i drugom sadržaju. Deo prihoda od prodaje Battle Pass-a ide ka povećanju nagradnog fonda turnira.
  6. Utjecaj na esport: The International je imao značajnu ulogu u popularizaciji i legitimiranju esporta kao mainstream forme zabave. Masivni nagradni fondovi turnira, globalna gledanost i kompetitivna igra doprineli su rastu esporta u celini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord i Viber grupi za sve vesti o esportu.