Da li želite dobijete esports stipendiju?

by | Aug 9, 2023 | Esports, Gejming, IeSF, Video igre | 0 comments

Svetski Esports Šampionat u Jašiju se bliži, a sa njim vam Srpski savez elektorinskih sportova i esportova (SESE) otvara i priliku koja u budućnosti može da doprinese rastu esport ekosistema u našem regionu.

Naime, IESF i ITTI dodeljuju četiri pune stipendije za buduće esports menadžere najboljim kandidatima koji će onlajn program započeti u januaru 2024. godine i pohađati ga šest meseci. Stipendije su namenjene učesnicima predstojećeg takmičenja, ali i široj javnosti. Pored rada sa renomiranim predavačima, izabrani kandidati će imati mogućnost i da učestvuju u jednonedeljnom kampu za obuku u Barseloni.

Po završetku programa sledi sertifikat o uspešno završenom kursu koji potpisuju ITTI i Barcelona Innovation Hub.

Prijave su otvorene do 18. avgusta 2023, a instrukcije i formu za prijavljivanje možete pogledati ovde.

Imena izabranih kandidata biće objavljena do kraja šampionata u Jašiju. Nadamo se će se baš neko od vas pronaći na ovoj listi! Srećno!

Esports stipendije su relativno novi razvoj unutar sveta visokog obrazovanja. Baš kao što tradicionalne sportske stipendije nude finansijsku pomoć sportistima koji se ističu u sportovima poput fudbala, košarke ili fudbala, esports stipendije pružaju finansijsku podršku studentima koji su vešti i uspešni u takmičarskom video igranju.

Ključni detalji o esports stipendijama uključuju:

  1. Poreklo i Rast: Esports stipendije su postale popularne kako je takmičarsko igranje evoluiralo u profesionalnu industriju sa masovnim auditorijumima, sponzorstvima i turnirima. Koledži i univerziteti su prepoznali potencijal esporta i njegovu privlačnost za mlađu generaciju studenata.
  2. Raznovrsnost Igara: Esports stipendije obuhvataju širok spektar video igara, uključujući popularne naslove poput League of Legends, Overwatch, Dota 2, CS:GO (Counter-Strike: Global Offensive) i više. Različite škole mogu podržavati različite igre, zavisno o interesovanju studenata i takmičarskoj sceni.
  3. Finansijska Podrška: Esports stipendije pružaju finansijsku pomoć talentovanim igračima, često u obliku popusta na školarinu, pomoći za smeštaj ili drugih pogodnosti. Iznos podrške može značajno varirati, od nekoliko stotina dolara do punog pokrivanja troškova, zavisno o školi i nivou veštine studenta.
  4. Esports Programi: Mnogi univerziteti su uspostavili varsity esports programe, tretirajući takmičarsko igranje slično tradicionalnim sportovima. Ovi programi nude trening objekte, vođenje treninga, timsku praksu i pristup takmičarskim ligama i turnirima.
  5. Klubovi i Univerzitetski Timovi: Nekoliko škola može ponuditi esports stipendije putem klubova ili univerzitetskih timova, koji pružaju manji intenzitet takmičenja u poređenju timovima. Ovi timovi i dalje pružaju platformu talentovanim igračima da pokažu svoje veštine i potencijalno zarade stipendije.
  6. Uslovi: Kao i tradicionalne sportske stipendije, esports stipendije mogu zahtevati da studenti ispune određene akademske i igračke kriterijume. To može uključivati održavanje određenog GPA, demonstriranje veština u igri, učešće u timskim praksama i događajima i još mnogo toga.
  7. Zajednica: Esports stipendije pružaju studentima priliku da se pridruže zajednici istomišljenika igrača, podstičući prijateljstva, timski rad i prijateljstva. Takođe pružaju prilike za umrežavanje u okviru gaming industrije.
  8. Karijerne Staze: Esports stipendije mogu otvoriti vrata različitim karijernim stazama u vezi sa gaming industrijom, kao što su razvoj igara, marketing, upravljanje događajima, strimovanje i još mnogo toga.
  9. Raznovrsnost: Industrija esporta čini napore da promoviše raznovrsnost i inkluziju. Neke stipendije ciljano ciljaju na nedovoljno zastupljene grupe kako bi se povećala raznovrsnost unutar takmičarske gejming scene.
  10. Profesionalni Rast: Esports stipendije ne samo da pružaju finansijsku podršku za obrazovanje, već nude i okruženje za lični i profesionalni rast. Studenti mogu razviti veštine liderstva, timski rad, komunikaciju i upravljanje vremenom, što je sve vredno u bilo kojoj karijeri.

Važno je istražiti i razmotriti različite škole i njihove ponude esport stipendija, jer se pejzaž stalno menja. Esports stipendije mogu biti fantastična prilika za talentovane igrače da nastave svoje visoko obrazovanje istovremeno se baveći svojom strašću za takmičarskim gejmingom.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord i Viber grupi za sve vesti o esportu.