SVE O RAČUNARSKOM HARDVERU: Kako odabrati najbolju opremu za igranje video igara?

by | Feb 27, 2023 | Esports, Video igre | 0 comments

Gejming je sve popularniji način zabave, a uz toliko mnogo opcija na tržištu, nije uvek lako odabrati najbolju opremu za igranje video igara. U ovom tekstu, detaljno ćemo razmotriti različite komponente hardvera, kako bi vam pomogli da donesete najbolju odluku prilikom odabira gejming opreme.

  1. Grafičke kartice su jedna od najvažnijih komponenti u gejming računaru, jer su one odgovorne za prikaz slike na ekranu. Uvek je bolje izabrati karticu sa najnovijim specifikacijama, jer one imaju poboljšane performanse i podržavaju najnovije tehnologije. Nvidia i AMD su dva najpopularnija proizvođača grafičkih kartica.
  2. Procesor je srce računara, odgovoran za brzinu i performanse vašeg sistema. Intel i AMD su dva najpopularnija proizvođača procesora. Kada birate procesor, obratite pažnju na brzinu, broj jezgara i keš memoriju.
  3. RAM memorija je odgovorna za privremeno skladištenje podataka koje procesor koristi za brzo pristupanje. Kada igrate video igre, potrebno vam je više RAM memorije za bolje performanse. Uvek je bolje imati više RAM memorije, jer će vam to omogućiti da pokrenete više aplikacija istovremeno.
  4. Hard disk je mesto gde se trajno skladište podaci na vašem računaru. Preporučuje se da koristite SSD diskove, jer su brži i poboljšavaju performanse sistema. Takođe, možete koristiti i HDD diskove za skladištenje većih količina podataka.
  5. Monitor – Kada birate monitor, obratite pažnju na veličinu, rezoluciju i brzinu osvežavanja. Uvek je bolje izabrati monitor sa većom rezolucijom i bržim osvežavanjem, jer će to poboljšati vaše iskustvo tokom igranja igara.
  6. Tastatura i miš važni za gejming, jer vam omogućavaju da precizno upravljate svojim likom u igri. Preporučuje se da koristite mehaničke tastature i miševe sa visokom osetljivošću, kako biste bili što precizniji i brži tokom igre.
  7. Slušalice su važne za gejming, jer vam omogućavaju da čujete zvukove iz igre i komunikujete sa drugim igračima. Preporučuje se da koristite slu šalice sa 7.1 surround zvukom, jer će vam to omogućiti da čujete zvukove u igri iz različitih pravaca. Takođe, važno je da budu udobne za nošenje tokom dužeg perioda igranja.
  8. Dodatna oprema – Pored osnovne opreme, postoje i dodatni gadgeti koji mogu poboljšati vaše iskustvo tokom gejminga. Na primer, gamepad za igranje na konzoli ili kontroler za igranje na računaru, mogu olakšati upravljanje likom u igri. Takođe, gejming stolice mogu poboljšati vašu udobnost tokom dužeg perioda igranja.

Kada birate gejming opremu, važno je da pronađete pravu ravnotežu između performansi i cene. Najnoviji modeli opreme obično imaju bolje performanse, ali su i skuplji. Obratite pažnju na svoj budžet i odaberite opremu koja vam najbolje odgovara.

U zaključku, gejming oprema ima ključnu ulogu u vašem iskustvu tokom igranja video igara. Grafičke kartice, procesori, RAM memorija, tvrdi disk, monitor, tastatura, miš, slušalice i dodatna oprema, su ključne komponente koje treba razmotriti prilikom odabira gejming opreme. Pronalaženje prave ravnoteže između performansi i cene je ključno, kako biste mogli uživati u svojim omiljenim igrama.

BONUS VIDEO: