Saudijska Arabija navodno projektuje veliki ”esports grad” u Rijadu

by | Jun 23, 2023 | Esports, Gejming, Video igre | 0 comments

Saudijska Arabija nastavlja da ulaže u gejming industriju, ovog puta izgradnjom grada posvećenog esportu.

Mohamed AlKatani, izvršni direktor kompanije Saudi Arabia Holding, najavio je projekat u objavi na LinkedInu – esports ”grad” u Rijadu, čija će izgradnja koštati pola milijarde dolara. Planirano je da projekat bude završen 2024. godine.

”Esports grad će privući glavne esports organizacije i igrače iz celog sveta. Takođe će obezbediti platformu za lokalne igrače koji žele da se takmiče na globalnoj sceni”, rekao je AlKatani.

AlKatani je rekao da će grad imati kapacitet od 20.000 gledalaca i da će biti domaćin nekoliko događaja i turnira. Neki od njih su i uključujući World Cyber Games, čiji koreni sežu do ranih 2000-ih.

Saudijska Arabija se poslednjih nekoliko godina ubrzano penje na lestvici svetske esports scene. Arapska kompanija Savvy Gaming Group je 2022. godine kupila ESL i FACEIT za 1,5 milijardi dolara. Dok je i nedavno je uložila 250 miliona dolara u VSPO, kineskog organizatora turnira.

Saudijska Arabija zaista ostvaruje značajan napredak u esport industriji dok pokušava da postane važan akter u svetu gejminga i esporta do 2023.

Osnivanje grada esporta u Saudijskoj Arabiji otvara brojne mogućnosti kako za investitore, tako i za zaljubljenike u esport. Ovaj inovativni projekat stvara idealno okruženje za ulaganje u esport industriju, pružajući niz uzbudljivih prilika za rast i saradnju.

Dodatno, tvorci esporta će pronaći živahnu platformu za prikazivanje svojih talenata i veština na globalnom nivou. A to znači dodatno podizanje statusa Saudijske Arabije kao vodeće destinacije za esport.

S obzirom na prognoze da će globalno tržište esporta dostići vrednost od 1,6 milijardi dolara do 2023. godine, Saudijska Arabija se ističe kao jedno od najbrže rastućih tržišta širom sveta. Investiranjem u grad esporta, pojedinci i organizacije mogu iskoristiti ovaj impresivan rast. Jedan od najbitnijih faktora je strategijski se pozicionirati u cvetajućem ekosistemu esporta.

Budućnost Saudijske Arabije

Saudska esport federacija će biti domaćin sledećeg svetskog foruma pod nazivom “Budućnost Saudijske Arabije”. U kojem će učestvovati preko hiljadu istaknutih ličnosti iz međunarodnog sportskog i elektronskog gejming sektora.

The Saudi Esports Federation will host the Next World Forum tournament in September. (Photo/Twitter/@Saudi_Esports)

Forum će se održati 7. i 8. septembra u hotelu Al-Fawz Season u Rijadu, a prisustvovaće ministri, lideri, veliki investitori, razvojni timovi i izdavači igara. Takođe tuće biti i sportske federacije i lige, pružaoci tehničkih usluga, igrači, startapovi i predstavnici javnog sektora i brendova. Prema izveštaju Saudijske novinske agencije (SPA), otvarajuća sesija foruma će videti učešće mnogih vladinih agencija i visokih saudijskih zvaničnika. Takođe, kao i predstavnika šireg sektora elektronskih igara.

“Budućnost sektora elektronskih igara u Kraljevini će biti razmatrana kao jedan od vitalnih i perspektivnih ekonomskih sektora koji radi na razvoju talenata, promociji ekonomskih prilika i integraciji između različitih sektora, pregledu najnovijih ideja, investicija i razvoja talenata, kao i istaknuti napore Kraljevine kao vodeće zemlje u sektoru”, navodi SPA.

Ovog leta, Saudijska Arabija će biti domaćin više elitnih esports događaja u okviru Gamers8 festivala. Profesionalni igrači širom sveta će se takmičiti za nagradni fond od 45 miliona dolara, što je ujedno i najveći nagradni fond u istoriji esporta.

Ovog decembra će se u Rijadu održati i internacionalni Global Esports Games šampionat u organizaciji Globalne Esports Federacije (GEF). Na ovom turniru će se potencijalno takmičiti i Srbija.

Više o našoj reprezentaciji i nacionalnim šampionima za GEF možete pronaći na ovom linku.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord i Viber grupi za sve vesti o esportu.