Srbija osvaja bronzu na Evropskom GEF šampionatu

by | Jul 3, 2023 | Esports, Gejming, IeSF, Video igre | 0 comments

Srpski reprezentativac Marko ”Roksa” Roksić ponovo se dokazao kao jedan od najboljih eFootball igrača na svetu, osvojivši treće mesto na Evropskom GEF šampionatu u Katovicama. Njegov put do titule zaustavila je reprezentacija Španije, koja je slavila na turniru!

Roksa je imao izuzetno impresivne rezultate u grupnoj fazi, gde je sa 11 pobeda i samo jednom nerešenom utakmicom zakazao odlučujući duel protiv reprezentacije Bosne i Hercegovine. Srbija je briljirala i u ovom duelu, obezbedivši plasman u plejof.

Roksa se u prvom meču upper bracketa susreo sa najopasnijim protivnikom do sada, Migelom ”M_Mestre_” Mestre Oltrom. Španac se u ovom okršaju pokazao kao bolji igrač, pošto je pobedio Roksu sa rezultatom 2-0 i poslao ga u lower bracket plejofa.

gef-euro-champs2023-srbija-roksa-3rd-p1
Foto: SESE

Srbiju je potom čekala utakmica protiv Holandije, koja je u lower bracketu završila posle poraza od Turske. Roksa je odneo pobedu u ovom duelu, da bi se u drugoj rundi lower bracketa susreo sa svojim starim rivalom, Mučahitom ”Mucahit21” Sevimlijem.

Roksa i Mučahit su nam po običaju priredili sjajan meč, i do samog kraja nismo mogli da predvidimo ko će izaći kao pobednik. Međutim, sa malo više sreće na svojoj strani, Mučahit je slavio sa rezultatom 2-1, i time ostvario plasman u veliko finale, gde ga je čekao Španac.

Fun Fact Roksa vs Mučahit

Još jedna neverovatna činjenica je da je Roksa primao golove u poslednjim minutima. Ovo nije prvi put da su ukrstili koplja on i Mučahit. Prethodni put se to desilo na IeSF takmičenju prošle godine u Baliju, gde je naš reprezentativac isto izgubio. Zanimljiva činjenica nam dolazi da je Mučahit ima negativan skor protiv srpskih reprezentativaca. Doduše, protiv Rokse je uvek uspevao da izađe na kraj, tako da Turska ovog puta ima finale.

Španac je nastavio svoju dominaciju i u finalu, gde je savladao Mučahita sa rezultatom 3-1, i slavio kao šampion prvog Evropskog GEF šampionata.

gef-euro-champs2023-srbija-roksa-3rd-1
Foto: SESE

Meč za treće mesto

Yos “INDOMINATOR” Sonneveld reprezentativac Holandije je čekao ko će mu biti protivnik za treće mesto. I videli smo po njegovom licu da nije presrećan što je upravo to Marko Roksić. Roksa nam je rekao da je ranije pobeđivao igrača Holandije i da to možda trenutno nije najbilji igrač kod njih, ali da se treba paziti.

Svakako, ova dva igrača su već igrala na ovom turniru u grupnoj fazi. Naš reprezentativac je prvi meč dobio 3:1, dok su drugi remizirali.

Spomenućemo samo da je Roksa imao neverovatan skor u grupnoj fazi. On je zabeležio 11 pobeda i jednu nerešenu. Rezultat grupne faze možete videti na slici ispod.

Srbija je do sada ostvarila fantastične rezultate, pobedivši sve protivnike i dominirajući grupnom fazom takmičenja. Njihova sjajna igra, golovi i pobede svedoče o našem visokom kvalitetu našeg reprezentativca. Sa takvim uspehom, Srbija je pokazala da je ozbiljan konkurent za osvajanje sledećeg turnira i svakako će privući pažnju ljubitelja fudbala širom sveta.

Roksa će se u avgustu takmičiti na regionalnim kvalifikacijama za svetski GEG šampionat, takođe u organizaciji GEF-a, kao i na svetskom IeSF prvenstvu, koje će se ove godine održati u Jašiju.

I priče sa Roksm na ovom turniru zaključili smo da mu je to takmičenje od velike važnosti da pokaže konačno da je najbolji igrač na svetu.

Na Evropskom GEF šampionatu održao se i Rocket League turnir gde je pobedu odnela reprezentacija Holandije, kao i ženski eFootball turnir gde je slavila reprezentacija Italije.

Ako ste propustili European Games Esports Championships, snimke svih mečeva možete pogledati ovde:

Sve aktuelne vesti o Iesf i Global Esports Games šampionatima, ali i drugim turnirima pratite na sajtu RUR kao i na FB i Instagram stranici SESE saveza.