Koliki je trošak biti gejmer?

by | Jul 4, 2023 | Esports, Gejming, Hardver, Video igre | 0 comments

Trošak prilikom postajanja gejmera može značajno da varira u zavisnosti od nekoliko faktora, uključujući platformu koju izaberete, vrstu igara koje igrate i željeni nivo gejming iskustva. Evo nekih aspekata koje treba uzeti u obzir prilikom procene troška:

Gejming konzola ili računar:

Početna investicija može se kretati od nekoliko stotina do nekoliko hiljada eura, u zavisnosti da li preferirate konzole poput PlayStation-a, Xbox-a ili Nintendo Switch-a, ili gejming računar.

Igre:

Trošak igara varira u zavisnosti od platforme i izdanja. Cena novih igara za konzole obično se kreće od 60 do 70 eura, dok se cene PC igara kreću od 30 do 60 eura. Međutim, takođe možete pronaći popuste, rasprodaje i besplatne igre koje mogu smanjiti ukupne troškove. Jedan od najboljih saveta je da se čekaju letnje i zimske raprodaje na platformama na kojima je igra. Jedini problem nastaje tu, što uglavnom sve igre koje su novije nikada nisu na popustu, tako da ćete morati da platite punu cenu.

Online usluge:

Ako planirate igrati online multiplayer igre, možda ćete morati da se pretplatite na gejming usluge poput Xbox Live Gold-a, PlayStation Plus-a ili Nintendo Switch Online-a. Ove usluge obično imaju mesečne ili godišnje naknade koje se kreću od 10 do 60 eura. Dok platforme na PC-u su besplatne, ali naravno igre morate platiti uvek da bi ste igrali na online serverima.

Dodatna oprema:

Dodatna gejming oprema poput kontrolera, slušalica, tastatura, miša i gejming stolica može unaprediti vaše gejming iskustvo, ali i povećati ukupne troškove. Cene mogu značajno varirati, u zavisnosti od brenda i kvaliteta proizvoda.

Primer bundle seta koji sadrži ceo set za minimalno igranje igara:

  • Slušalice: Lenovo Legion H500 Pro 7.1 Gray oko 80€
  • Podloga: Lenovo Legion Gaming XL Cloth Mouse Pad oko 25€
  • Miš: Lenovo Legion Y miš oko 40€
  • Tastatura: Lenovo Legion K200 oko 50€

Internet veza:

Stabilna i pouzdana internet veza je važna za online gejming. Trošak će zavisiti od dostupnih provajdera usluga u vašem području i konkretne tarife koju izaberete.

Opciona nadogradnja:

Kao gejmer, možda ćete želeti da investirate u nadogradnje poput boljih grafičkih kartica, većeg kapaciteta skladišta ili monitora veće rezolucije, što može značajno povećati ukupne troškove.

Monitor ili televizor

Imati dobar gejmerski monitor može biti vrlo važno za kvalitetno gejming iskustvo. Evo nekoliko razloga zašto je to bitno:

  1. Brzina osvežavanja: Gejmerski monitori često imaju visoke stope osvežavanja, izražene u Hz (Hercima). Veća stopa osvežavanja omogućava glatkije prikazivanje pokreta na ekranu, što je posebno korisno u brzim akcijskim igrama. Monitori sa stopom osvežavanja od 144 Hz ili čak 240 Hz mogu pružiti veću fluidnost i preciznost u prikazu pokreta.
  2. Vreme odziva: Vreme odziva se odnosi na vreme koje monitor zahteva da promeni piksele sa jedne boje na drugu. Niže vreme odziva omogućava smanjenje zamućenja i trzanja slike tokom brzih pokreta. Za gejming se obično preporučuju monitori sa vremenom odziva od 1 ms ili manje.
  3. Rezolucija: Veća rezolucija omogućava jasniju sliku i više detalja na ekranu. Monitori sa visokom rezolucijom, poput 1440p (QHD) ili 4K, pružaju vizuelno zadovoljavajuće iskustvo sa oštrim detaljima. Međutim, imajte na umu da će veća rezolucija zahtevati i jaču grafičku karticu kako bi se postigla visoka stopa kadrova (FPS).
  4. G-Sync ili FreeSync tehnologija: Ove tehnologije sinhronizuju osvežavanje monitora sa grafikom koju generiše grafička kartica. To pomaže u eliminisanju prekida (screen tearing) i stvaranju glatkijeg prikaza. Ako koristite NVIDIA grafičku karticu, trebali biste tražiti monitore sa G-Sync tehnologijom, dok su AMD korisnici bolje se opredeliti za monitore sa FreeSync tehnologijom.

Rezime

Teško je dati tačan ukupan trošak, jer zavisi od ličnih preferencija i izbora koje napravite. Međutim, kao gruba procena, početni troškovi za gejmere na konzolama mogu se kretati od nekoliko stotina do hiljadu eura, dok gejmeri na računarima mogu potrošiti od 800 do nekoliko hiljada eura. Pored toga, treba uzeti u obzir i redovne troškove za igre, dodatnu opremu i online usluge, koji mogu varirati u zavisnosti od vaših gejming navika.

Imajte na umu da gejming može biti pristupačan i postoje povoljne opcije za one koji žele da se bave gejmingom a da pri tom ne potroše previše novca. Naš savet je da se krene od prostijih stvari i da postepeno napredujete rezultatima ka skupljim stvarima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o esportu.