Novo bizarno pravilo: ESL zabranio Crocs papuče na svojim turnirima

by | Jul 21, 2023 | Esports, Gejming | 0 comments

Kako saznajemo iz novog ESL pravilnika, Counter-Strike igračima više neće biti dozvoljeno da nose Crocs papuče na LAN ESL događajima.

ESL je najavio nekoliko izmena u svom pravilniku pred početak IEM Cologne 2023, potencijalno prvog turnira na kome će se igrati CS2. Izmene su uglavnom sitne, poput prelaska sa ESEA platforme na FACEIT. ESL je takođe skratio CS:GO na CS, pošto ćemo ionako uskoro preći na CS2.

Međutim, promena koje je sve iznenadila ESL-ova zabrana Crocs papuča, na šta je prvo ukazao portal Dust2.us.

Prema članu 4.3, to jest pravilu o odevanju, igrači po svaku cenu moraju da nose dres svoje ekipe, duge pantalone i zatvorenu obuću. Ovaj član je sada dobio dodatak u kome se Crocs papuče pominju kao primer obuće koja nije dozvoljena. U slučaju da igrači prekrše ovo pravilo, moraće da plate kaznu do čak 250 hiljada dolara.

Međutim, vredi napomenuti da su kroksice bile zabranjene i na drugim esports događajima pre novog ESL pravila. EG je 2022. godine morao da pauzira jedan od svojih mečeva na tadašnjem League of Legends Worlds šampionatu jer je jedan od njihovih igrača nosio Crocs. Midlejner Džozef ”jojopyun” Pjun je kasnije morao da plati kaznu zbog ”neprikladnog odevanja”.

Ako izuzmemo nezavidan izgled kroksica, da li ova zabrana ima neku poentu? Ili ESL samo glumi strogoću?

Postojanje dress code-a na turnirima je od visoke važnosti

  1. Poštovanje tradicije: Mnogi turniri, posebno u sportovima s bogatom istorijom, imaju tradiciju i protokole koje obuhvataju određeni dress code. Održavanje ovih tradicija može doprineti očuvanju identiteta turnira i sportskog duha.
  2. Profesionalnost: Dress code pruža ozbiljan i profesionalan izgled takmičara. Na turnirima su učesnici često predstavnici svojih timova, zemalja ili sponzora, a profesionalan izgled doprinosi ozbiljnom utisku i poštovanju prema svim učesnicima i organizatorima.
  3. Jednaki uslovi za sve: Dress code može osigurati da svi takmičari budu na istom nivou i izbegne bilo kakvu nepravičnost ili nepoštovanje prema drugim takmičarima. Ako svi imaju isti dress code, nema favorizovanja ili pristrasnosti na osnovu načina oblačenja.
  4. Sigurnost: Na nekim turnirima postojanje dress code-a može biti povezano s bezbednosnim protokolima. Na primer, u određenim sportovima, poput biciklizma ili skijanja, odgovarajuća odeća može pružiti zaštitu od povreda ili nesreća.
  5. Marketinški razlozi: Organizatori turnira i sponzori mogu želeti da osiguraju dosledan vizuelni identitet događaja. Uniformni dress code može pomoći u stvaranju prepoznatljivosti i brendiranju turnira, što može biti važno za privlačenje publike i medijskog pokrivanja.

Važno je napomenuti da dress code može varirati u zavisnosti od vrste turnira i sporta, i može uključivati ​​specifične zahteve poput sportske odeće, obuće, ograničenja na veličinu logotipa i sl. Međutim, treba biti pažljiv kako se dress code primenjuje kako bi se izbeglo bilo kakvo diskriminacijsko ili nepošteno postupanje prema takmičarima.

Kada je nastao dress code?

Nastanak dress cod-a u sportu: Koncept dress code-a u sportu potiče iz 19. veka. U to vreme, mnogi sportovi bili su rezervisani za pripadnike viših klasa društva, a odgovarajući odevni kod bio je deo te društvene strukture. Sportska takmičenja često su bila formalna događanja, pa su učesnici nosili elegantnu odeću koja odražava njihov društveni status.

U esportu igrači su dužni da igraju u uniformama (čitaj: dresovima) na svim oficijelnim mečevima. Bilo da je turnir ili LAN event, dužnost svakog igrača je da poštuje dress code. Svakako što se tiče izlaženja u javnost, intervjua, esportskih manifestacija ili eventova, igrači su dužni da se odevaju u maniru koji je predviđen za to.

Tačno, esport je u poslednjih nekoliko godina postao značajna sila u svetu sporta, a sa svojim rastom i popularnošću, sve više prihvata i usvaja tradicionalne aspekte i norme iz klasičnih sportova.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord i Viber grupi za sve vesti o esportu.