KAKO JE TEKAO RAZVOJ VIDEO IGARA: Proces stvaranja, od konceptualizacije do izdavanja na tržište i održavanja nakon izlaska igre

by | Mar 1, 2023 | Esports, Video igre | 0 comments

Razvoj video igara je složen i dugotrajan proces koji zahteva puno rada i ulaganja vremena, truda i resursa. Sama ideja za video igru može doći iz mnogih izvora, kao što su želja developera da stvori nešto novo i inovativno ili marketinška strategija koja se fokusira na trendove u industriji. Bez obzira na izvor ideje, proces stvaranja igre obično sledi nekoliko koraka.

Prvi korak u razvoju video igre je konceptualizacija. Ovo uključuje stvaranje opšteg koncepta igre, poput žanra, glavnog lika, postavke i cilja igre. Nakon što se opšti koncept dogovori, developeri kreću u izradu detaljnijeg dizajna igre, koji uključuje mehaniku igre, likove, nivo poteškoća i druge karakteristike igre.

Kada je dizajn igre gotov, programeri kreću u izradu same igre. Ovaj korak uključuje pisanje koda, stvaranje grafike, muzike i zvukova za igru, te testiranje igre na različitim platformama kako bi se osiguralo da igra funkcioniše kako treba.

Foto: Pexels.rs

Nakon što je igra gotova, sledi faza izdavanja na tržište. Ovo uključuje promociju igre i pronalaženje izdavača koji će pomoći u distribuciji i prodaji igre. Zavisno o veličini tima i resursima koje developeri imaju na raspolaganju, moguće je da će sami distribuirati igru na nekom od digitalnih distribucijskih servisa, poput Steam-a ili PlayStation Store-a. S druge strane, neki manji timovi se odlučuju za partnerstvo s većim izdavačima koji će pomoći u distribuciji igre na više platformi i u različitim zemljama.

Nakon izdavanja igre, developeri se obično nastavljaju brinuti o njoj. To uključuje popravljanje bugova, dodavanje novog sadržaja i nadogradnji igre kako bi zadržali interes igrača. Takođe, u ovoj fazi developeri prikupljaju povratne informacije od igrača i analiziraju ih kako bi poboljšali igru i stvorili bolje iskustvo za igrače.


Kao što možete videti, razvoj video igara je složen proces koji uključuje mnogo koraka. Međutim, kada se igra uspješno izda na tržište, može biti vrlo profitabilna i omogućiti developerima da nastave stvarati nove i inovativne igre.

PRIJAVE ZA ŽENSKE CS:GO KVALIFIKACIJE SU ZVANIČNO OTVORENE – PREDSTAVITE SRBIJU NA IESF ŠAMPIONATU U RUMUNIJI!