Najveće esports arene i stadioni na svetu! Drugi deo

by | May 24, 2023 | Esports, Gejming, YouTube | 0 comments

Esport arene i takmičenja su postale egal velikim svetskim dešavanjima što se tiče posete, a prvih pet možete videti na ovom linku 

6. SSE Arena – Wembley

Oldskul arena na našoj listi top 10 esport arena – SSE Arena, izgrađena je pre više od 85 godina. Nakon obimnih renoviranja, arena je ponovo otvorila svoja vrata javnosti 2006. godine i danas je jedno od glavnih esport mesta u Ujedinjenom Kraljevstvu. Nalazi se pored čuvenog stadiona Wembley, a SSE Arena sa kapacitetom od 12.500 sedišta je druga najveća arena u Velikoj Britaniji, odmah posle O2 arene.

source: https://esports-news.co.uk/

Istorija esport takmičenja u ovoj areni započela je 2014. godine kada je Riot prvi put koristio ovu lokaciju za LEC mečeve. Godinu dana kasnije, obožavaoci League of Legendsa su se vratili ovde za četvrtfinale Svetskog prvenstva u League of Legendsu, a 2018. godine održan je i turnir FACEIT Major CSGO sa nagradnim fondom od 1 milion dolara, na kojem su učestvovali MIBR, complexity Gaming i HellRaisers u glavnom gradu Velike Britanije. CSGO Major je osvojila ekipa Astralis, koja je uspela da pobedi ekipu NAVI u finalu i osvoji 500.000 dolara.

FUN FACT: SSE Arena je prvobitno bila poznata kao The Empire Pool jer je nekada imala bazen koji je poslednji put korišćen za Letnje olimpijske igre 1948. godine.

7. O2 Arena – London

O2 Arena, ranije poznata kao Millennium Dome, je višenamenska dvorana smeštena u oblasti Greenwich Peninsula u Londonu, Ujedinjeno Kraljevstvo. To je jedna od najvećih i najpoznatijih zabavnih arena na svetu. Evo nekoliko ključnih činjenica o O2 Areni:

Veličina i kapacitet: O2 Arena ima ukupan kapacitet od otprilike 20.000 sedišta za koncerte, što je čini jednom od najvećih dvorana u Velikoj Britaniji. Ima fleksibilan raspored sedišta koji se može prilagoditi različitim događajima, uključujući sportske događaje, muzičke koncerte, pozorišne predstave i još mnogo toga.

Arhitektura i dizajn: Arena ima prepoznatljivu kupolastu strukturu, koja joj daje jedinstven izgled. Kupola je napravljena od napetog materijala i podržana je mrežom čeličnih kablova. Dizajn omogućava odličnu akustiku i vidljivost sa svakog sedišta u areni.

Višenamenska upotreba arene:

O2 Arena je veoma fleksibilna arena koja može da ugosti razne događaje. Osim što je domaćin velikih koncerata poznatih umetnika i bendova iz celog sveta, koristi se za sportske događaje kao što su košarka, tenis, boks i gimnastika. Takođe je bila mesto održavanja komičarskih predstava, dodela nagrada i drugih živih performansa.

Zabavni kompleks: O2 Arena je deo većeg zabavnog kompleksa koji se zove The O2 i uključuje različite objekte za zabavu i rekreaciju. Tu se nalazi tržni centar, restorani, barovi, bioskop, izložbeni prostori i čak unutrašnji park sa trampolinima. Područje oko arene postalo je živopisna destinacija za posetioce i lokalno stanovništvo.

Istorija: O2 Arena je zvanično otvorena za javnost 2007. godine, nakon temeljne rekonstrukcije originalnog Millennium Doma. Od tada je bila domaćin brojnim događajima visokog profila i postala je simbol zabave i kulture u Londonu.

source: https://www.londontheatre.co.uk/

Kao takva, ova esports arena je bila domaćin nekih od najvećih esports događaja.

ESL One Dota 2 Major (2019): O2 Arena bila je mesto održavanja ESL One Dota 2 Major turnira 2019. godine. Turnir je okupio najbolje Dota 2 timove iz celog sveta koji su se takmičili za značajnu nagradnu sumu.

League of Legends Svetsko prvenstvo (2015): O2 Arena je bila jedno od mesta održavanja League of Legends Svetskog prvenstva 2015. godine. Ovde su se odigrali četvrtfinalni mečevi turnira, gde su se vrhunski timovi borili za mesto u polufinalu.

Gfinity Elite Series (2018): O2 Arena je bila lokacija za veliko finale Gfinity Elite Series 2018. godine. Događaj je prikazao takmičarske mečeve u različitim esport disciplinama, uključujući Counter-Strike: Global Offensive, Rocket League i Street Fighter V.

Overwatch League (2018): O2 Arena je izabrana kao mesto održavanja Overwatch League mečeva u Londonu tokom inauguralne sezone 2018. godine. Arena je bila domaćin više mečeva u kojima je učestvovala ekipa London Spitfire, Overwatch League tim grada Londona.

Ovo su samo neki primeri esport događaja koji su se održali u O2 Areni. Ova arena je popularan izbor za organizaciju velikih esport turnira i takmičenja zbog svojih kapaciteta i infrastrukture.

8. Royal Arena – Copenhagen

Domaćin turnira BLAST Pro Series i LCS, Kraljevska Arena u Kopenhagenu je jedno od najnovijih mesta na našoj listi, otvoreno za javnost pre malo više od dve godine. Izgrađena kao višenamenska unutrašnja arena u jednom od najnovijih delova danske prestonice.

Kraljevska Arena ima kapacitet do 17.000 sedišta i stajaćih mesta za kulturne i muzičke događaje, dok će za sportske događaje kapacitet biti do 12.500 posetilaca.

source: wikipedia

Koncert Metallice 2017. godine bio je prvi događaj održan u areni, a 2018. godine izabrana je kao mesto održavanja prolećnog i letnjeg finala EU LCS League of Legends.

Arena je takođe domaćin godišnjeg CSGO turnira BLAST PRO Series. Organizovani od strane RFRSH Entertainment-a, BLAST Pro Series događaji se svake godine vraćaju u Kraljevsku Arenu. Poslednji turnir održan ovde u novembru 2019. godine. FaZE Clan, NiP, Astralis i Cloud 9 su među pozvanim timovima, a FaZe je odneo pobedu.

9. Qudos Bank Arena – Sidney

Qudos Bank Arena – Sidnej Doma Intel Extreme Masters Sidnej, Qudos Bank Arena ili Sidney Super Dome. To su samo neke od naziva ove arene. Ona je jedna od najvećih višenamenskih arena na svetu i najveća u Australiji.

Završena 1999. godine za Letnje olimpijske igre 2000. godine, arena ima ukupan kapacitet od 21.032 mesta, od kojih je oko 18.200 mesta za sedenje. Ova arena je bila domaćin brojnim međunarodnim superstarovima. Ovde su gostovali Beyoncé, Bruce Springsteen, Madonna, Bruno Mars, Lady Gaga i Metallica.

source: wikipedia

Za obožavaoce CS:GO-a, arena je domaćin godišnjeg turnira IEM Sidnej, jednog od glavnih događaja u CSGO koji je deo Inter Grand Slam serije vredne 1 milion američkih dolara. 2019. godine, treći IEM održan je u Qudos Bank Areni.

Zanimljiva činjenica: Qudos Bank Arena rangirana je među 10 najboljih arena na svetu i tri uzastopne godine bila je finalista za Billboard Touring nagrade u kategoriji najbolje arene.

10. Malmö Arena – Malme Švedska

Švedska je jedna od vodećih zemalja u brzo rastućem svetu esporta. Bilo je sasvim prirodno da se jedna od najboljih 10 esport arena na svetu nalazi u Švedskoj, tačnije u Malmeu, trećem najvećem gradu zemlje.

Malmö Arena je arena vredna 85 miliona američkih dolara, sa površinom od 60.000 kvadratnih metara. Prvi put je otvorila svoja vrata posetiocima 2008. godine, u proširujućem regionu Öresund, koji se takođe naziva i Velika Kopenhagen.

Od tada je bila domaćin Malmö Redhawks, lokalnom hokejaškom klubu. Dok u koncertnoj dvorani su nastupili Rihana, Lady Gaga i Bob Dylan.

Foto Björn Lindgren, TT

Porast popularnosti esporta među švedskim igračima i sve veći uticaj lokalnog tima pretvorili su Malme u savršenu destinaciju za jednu od najuticajnijih serija turnira u CS:GO-u – DreamHack Masters.

Zanimljiva činjenica: Malme je prvi grad koji je ikada bio domaćin DreamHack Masters događaja 2016. godine. Švedski tim Ninjas in Pyjamas je pobedio na tom događaju, pobedivši NAVI u finalu i osvojivši nagradu od 100.000 dolara.

Na ovom linku možete videti listu prvih pet arena u svetu!