Najveće esports arene i stadioni na svetu! Prvi deo

by | May 17, 2023 | Esports, Gejming | 0 comments

Esports arene su postale deo jedne sfere koje ostavljaju bez daha, kako posmatrače tako i gledaoce na licu mesta.

1. Spodek Arena – Katowice

Da li je čudno što je mesto koje smo izabrali za naš prvi položaj izgrađeno mnogo pre nego što je termin esporta uopšte bio izmišljen? Mislimo da nije. Spodek Arena u Katovicama izgrađena je pre skoro 50 godina kao mesto za sportska i kulturna dešavanja, ali danas je domaćin nekih od najvećih esport turnira na svetu.

esports arena
Spodek Arena – Katowice. Photo – Adela Sznajder, IEM Katowice

Arena Spodek, sa preko 11.000 mesta i oblikom letećeg tanjira, domaćin je turnira Intel Extreme Masters CSGO, Starcraft 2 i Dota 2, koji su 2019. godine privukli skoro 174.000 posetilaca. Astralis, FaZe Clan, Team Liquid i mnoge druge vrhunske ekipe su tokom godina igrale u Areni Spodek, deleći scenu sa mnogim tradicionalnim superstarima poput “Metalike”, Deep Purple-a ili Pearl Jam-a.

Sve do danas esports Arena Spodek je ponovo bila domaćin IEM Katovice CSGO i SC 2 turnira.

FUN FACT: Spodek je nekada bio dom bioskopa, a sa svojim dimenzijama od 22×14 metara, platno je bilo jedno od najvećih u celoj Poljskoj. Godine 1973, čak 104 hiljade gledalaca je gledalo film “U pustinji i divljini”, dok je više od 60 hiljada uživalo u filmu “Kum”. Takođe, Fidel Kastro je jednom posetio arenu.

Arena Mercedes-Benz – Šangaj

2. Arena Mercedes-Benz – Šangaj

Izgrađena 2017. godine, ova ustanova je prva esports arena koja nosi naziv Mercedes-Benz izvan Evrope. Poseduje sedećih mesta za 18.000 ljudi, uključuje 82 luksuzne lože, razne klubove i prostorije za sastanke, a godišnje je posećuje preko 5 miliona posetilaca.

Najvažnije, samo veličina arene smeštene na reci Huangpu je pretvorila je u idealno mesto za velike koncerte i događaje, gde su nastupali Bruno Mars, Jennifer Lopez i Maroon 5. Ovde je održana i Victoria’s Secret revija 2017. godine.

source: https://www.wikidata.org/

Od superstarova esport scene, OG, PSG.LGD i Team Secret su igrali ovde tokom The International 2019, dok su 2016. godine, tokom Dota 2 Shanghai Majora, fanovi imali priliku da vide kako Team Secret osvaja preko 1 milion dolara.

Valve nije jedini izdavač koji je odabrao ovu arenu za svoje mečeve. Riot Games je 2019. godine koristio ovu arenu za održavanje LPL Regionalnih finala – završnice kineskog zvaničnog turnirskog serijala League of Legends.

Kada je reč o interesantnim detaljima, esports arena je bila domaćin prvog utakmice National Hockey League (NHL) ikada odigrane u Kini. 21. septembra 2017. godine, održana je predsezonska NHL utakmica u ovom stadionu, pri čemu je Vancouver Canucks izgubio od LA Kingsa rezultatom 5-2.

3. Esports Stadium – Arlington

Esport arena izgrađena isključivo za esport. Esportski stadion u Arlingtonu, Teksas – najveći objekat za gaming i esport događaje u Severnoj Americi, predstavlja objekat vredan 10 miliona dolara i prostire se na 100.000 kvadratnih metara. Izgrađen da zadovolji jedinstvene i tehnološki napredne zahteve esport industrije. Nalazi se u zabavnom delu Arlingotna, a osmišljen je da zadovolji posebne potrebe esport industrije i može primiti do 2.000 navijača.

Objekat ima takmičarsku scenu sa LED ekranom dužine 26 metara i sistemom osvetljenja, Grass Valley sistem za emitovanje, sobu za posmatrače, studio za komentatore, centar za podatke, sobe za timove i prostorije za igrače.

esports arena
Photo by: https://www.forbes.com/

Arena je svečano otvorena 2018. godine sa završnicom šestog sezona Esportskog prvenstva ECS (Esports Championship Series), turnirom sa nagradnim fondom od 750.000 dolara. Omogućio severnoameričkim navijačima CSGO da uživo gledaju mečeve timova North, MIBR i mousesports, na američkom tlu. Završnica ECS-a će se ponovo održati u Arlingtonu za njihovu osmu sezonu 30. novembra 2019. godine.

Trenutno, arena je domaćin raznih esport događaja, uključujući Fortnite, Call of Duty, Apex Legends i Smash Bros. Možete proveriti njihov raspored ovde.

4. Barclays Center – New York

Barclays centar u Njujorku je jedno od najnovijih mesta na našoj listi top 10 esport arena. Ova arena vredna 1 milijardu dolara izgrađena je 2012. godine kao dom za NBA tim Brooklyn Nets i NHL tim New York Islanders. Arena ima preko 15.000 sedišta za košarku i hokej, a za koncerte može primiti do 19.000 posetilaca. Takođe, ima 101 luksuznu ložu i razne barove, salone i klubove. Zasigurno jedan od najlepših esport arena u Sjedinjenim Američkim Državama.

Rolling Stones, Beyonce i Rihanna su održali koncerte ovde, a od 2016. godine arena je domaćin godišnjih turnira ESL One CSGO. ESL One New York postao je jedno od najvažnijih okupljališta za esport stručnjake, eksperte i sportiste na istočnoj obali Sjedinjenih Američkih Država, postajući najveći događaj na istočnoj obali.

esports arena
Barclays Center New York. Photo- Carlton Beener, ESL OneG2, Evil Geniuses i NAVI su igrali ovde tokom proteklih godina, a u maju 2018. godine, Blizzard je najavio da će se Grand Finals prvog izdanja Overwatch lige održati ovde. Serija je bila završnica plej-ofa Overwatch lige 2018. i odigrana je između timova London Spitfire i Philadelphia Fusion. Tim iz Londona je osvojio prvu titulu šampiona Grand Finals Overwatch lige pred prisustvom 22.434 gledalaca tokom dvodnevnog događaja.

5. Lanxess Arena – Cologne

Lanxess Arena u Kelnu, Nemačka, je mesto gde se svake godine održava jedan od najvećih CSGO turnira na svetu – ESL One Cologne. Prethodno poznata kao Kölnarena, Lanxess Arena u Kelnu je otvorena za javnost 1998. godine i od tada se koristi pretežno kao domaćin nekoliko sportskih timova i kao koncertna dvorana u kojoj nastupaju mnoge međunarodne superstarove.

esports arena
Lanxess Arena – Cologne. Photo – Helena Kristiansson, ESL OneRazvoj esporta dao je areni novi život, i od 2014. godine mesto je održavanja ESL One Cologne – jednog od glavnih turnira Counter Strike GO tokom godine, koji je deo serije Intel Grand Slam.

Ovaj veliki turnir nudi dosledan nagradni fond – 300.000 dolara u 2019. godini – i pruža lokalnim fanovima CSGO priliku da se sretnu sa nekim od najboljih timova na svetu. Natus Vincere, SK Gaming i BIG su među timovima koji su igrali u areni na reci Rajni, pri čemu je SK Gaming ovde pobedio dva puta, 2016. i 2017. godine.

FUN FACT: Lanxess AreSa kapacitetom od 18.500 sedišta, ovo je najveća arena za hokej na ledu izvan Severne Amerike.