Međunarodna federacija esporta (IeSF) slavi 15 godina postojanja!

by | Nov 13, 2023 | Esports, Eventovi, Gejming, Video igre | 0 comments

Međunarodna federacija esporta (IeSF) osnovana je 8. avgusta 2008. godine od strane devet esport asocijacija iz Danske, Južne Koreje, Nemačke, Austrije, Belgije, Holandije, Švajcarske, Vijetnama i Tajvana. U novembru iste godine, organizacija je održala svoj prvi opšti sastanak.

Današnji dan je veliki dan! Slavimo 15 godina Međunarodne federacije esporta!

15 godina zaredom, IESF okuplja nacije, sportiste, navijače i organizacije iz celog sveta kako bi se takmičili, promovisali i delili ljubav prema gejmingu i esportu. A Srbija je članica od samog osnivanja.

Prešli smo dug put od našeg početka 2008. godine.

Da biste proslavili ovaj neverovatan jubilej, sada je vaše vreme da širite ljubav, šaljete rođendanske želje i podržavate nas na društvenim mrežama, deleći s nama svoje uspomene uz heštag #IESF15.

Širite ljubav povodom 15. godišnjice IeSF-a

IESF od samog starta

Godinu dana kasnije, 12. decembra 2009. godine, IeSF je domaćin svojih prvih međunarodnih turnira. Ovi turniri uključivali su “IeSF Challenge” 2009, zatim “IeSF Grand Finals” 2010, i “IeSF Svetsko prvenstvo” od 2011. godine i nadalje.

Godine 2012, IeSF je predstavila prvi esport turnir ikada za žene tokom IeSF Svetskog prvenstva 2012.

7. jula 2013. godine, IeSF je izabrana kao predstavnik za disciplinu elektronskog sporta na 4. Azijskim unutrašnjim i borilačkim igrama, označavajući prvi put da esport ima prisustvo na olimpijskom događaju.

U maju 2013. godine, IeSF je dobila priznanje kao zvanični potpisnik Svetske antidoping agencije u okviru esporta.

U julu 2013. godine, IeSF je podnela prijavu za pridruživanje Sport Accord-u, s očekivanjem da postane privremeni član u aprilu 2014.

U novembru 2013. godine, Međunarodna federacija esporta IeSF je bio domaćin IeSF Svetskog prvenstva 2013. i Generalne skupštine u Bukureštu, Rumunija, značajan odstupanje od njihove uobičajene lokacije u Južnoj Koreji.

U maju 2014. godine, IeSF-u je odobreno članstvo od strane TAFISA-e i najavljeno je učešće na TAFISA Svetskim igrama za sve 2016, koje će se održati u Jakarti.

Photo by: IESF

Podela koja je dovela do novih stvari

U oktobru 2023. godine, IESF (Međunarodna federacija esporta) je imenovala princa Faisala bina Bandara bina Sultana Al Sauda, člana kraljevske porodice Saudijske Arabije, za svog predsednika.

Godine 2014, IeSF je prvobitno uvela ograničenja zasnovana na polu u Hearthstone turniru, ali je kasnije izmenila svoju politiku kako bi spojila sekcije u turnire otvorene za sve, dok su i dalje održavani turniri samo za žene sa manjim nagradnim fondovima.

Tokom Svetskog prvenstva 2015, održan je esport panel sa predstavnicima međunarodnih sportskih društava kako bi se raspravljalo o potencijalnom priznanju esporta kao legitimne sportske aktivnosti širom sveta.

IeSF se dalje proširio uključivanjem novih članica federacije, poput Kolumbije Federación Colombiana de Deportes Electrónicos (FEDECOLDE), Kazahstana Qazaq Cybersport Federation (QCF), Turske Turkish Esports Federation (TESFED) i Ukrajine Federation of E-Sport of Ukraine (UESF), čime se ukupan broj članova popeo na 60, obuhvatajući šest kontinenata.

U julu 2016. godine, Makao postaje 56. članica federacije IESF.

Godine 2018, IESF je glasala za prihvatanje United States Esports Federation (USEF) kao punopravnog člana, uspostavljajući USEF kao zvanično priznatu nacionalnu upravu za esport u Sjedinjenim Američkim Državama.

U nastojanju da proširi svoje prisustvo na Bliski istok, IeSF je potpisao memorandum o razumevanju (MoU) sa UAE Motivate Media Group, matičnom kompanijom “Gulf Business”, dok esport zajednica na Bliskom istoku nastavlja rasti, sa preko 300 miliona gejmera u regionu.

Princ Faisal bin Bandar bin Sultana Al Sauda novi predsednik

U presudnom koraku, Međunarodna federacija esporta (IESF) objavila je imenovanje princa Faisala bin Bandara bin Sultana Al Sauda, prominentnog člana saudijske kraljevske porodice, za svog predsednika. Ova odluka predstavlja značajan korak za IESF dok nastavlja da se zalaže za raznolikost i širi svoje globalno prisustvo.

Imenovanje princa Faisala bina Bandara bina Sultana Al Sauda dolazi u ključnom trenutku za IESF, odražavajući posvećenost organizacije inkluzivnosti i prepoznavanju rastućeg uticaja esport zajednice na Bliskom istoku. Potez je deo šire strategije IESF-a da razvije partnerstva u regionima koji doživljavaju porast zaljubljenika u esport.