Postati Esports trener

by | Aug 17, 2023 | Esports, Gejming, IeSF, Video igre | 0 comments

Esports treniranje postalo je ključni deo konkurentske esport ekosistema. Mnogi esport igrači – profesionalni i amaterski – aktivno traže prilike za treniranje kako bi razvili veštine ili ojačali svoju karijeru i potencijal.

Međutim, kako neko postaje esport trener?

U tradicionalnim sportovima razvijene su veoma specifične kvalifikacije koje usmeravaju pojedinca ka trenerskom poslu. U fudbalu, čak i najviše divizije timova u Evropi mogu biti kažnjene ako menadžeri nemaju odgovarajuće kvalifikacije. Međutim, u esportu takva stroga regulacija nije primenjena.

Za neke igre, put do profesionalnog igranja čak je utvrđen od strane izdavača igara ili treće strane. To se kreće od novog esport fokusiranog moda unutar igre VALORANT, do sve većih grassroots i razvojnih liga kao što je FACEIT. Ipak, putovanje esport trenera deluje kao čuvana tajna, sa malo smernica o dostizanju te pozicije.

Brz i nedavni razvoj ovog posla kao održive karijerne opcije znači da proces postajanja esport trenera ima relativno nov format. Ipak, slično kao i kod većine poslova, svakako uključuje značajan stepen samostalne organizacije i ličnog razvoja.

Šta radi esport trener?

Pre nego što se upustimo u “kako”, važno je utvrditi šta esport treneri rade.

Esport treneri su ključni za obezbeđivanje dosledne performanse esport timova. Kao i u tradicionalnim sportovima, odgovorni su za razvijanje veština, komunikaciju, odnose i strategije unutar tima, ili za sposobnosti pojedinca, inicijativu i kritičko razmišljanje. U suštini, esport treneri nadziru svaki aspekt performansi tima tokom putovanja.

Postoji mnogo različitih vrsta pozicija trenera. Iako će većinu timova voditi glavni trener, ponekad postoje uloge koje se bave detaljnom analizom performansi, kao što je trener za izbor igrača (draft). Takođe, treniranje ne mora uvek biti vezano za in-game performanse. Zbog toga se neki treneri mogu fokusirati na aspekte poput mentalnog zdravlja, dok istovremeno sarađuju sa sportskim psiholozima.

Da li trener mora biti majstor igre da bi trenirao igrača? Ne nužno. U igri League of Legends – MOBA (Multiplayer Online Battle Arena) igri – postoje mnoge sličnosti sa drugim esport naslovima, uprkos razlikama u igranju, koje se mogu primeniti na treniranje igrača. Trener League of Legends-a u timu EXCEL Esports, Chrisophe ‘Kaas’ van Oudheusden, istakao je: “MOBA igre su slične drugim esport igrama. Svaka igra zahteva strategiju (CSGO; Call of Duty; VALORANT; itd). Aspekt pucanja je samo drugačka vrsta ‘veštine’, ali ideje iza treniranja su iste.”

Naravno, različiti skupovi veština vezani su za različite trenerske pozicije, bilo da se radi o naslovu esporta ili određenoj ulozi trenera. Da biste postali esport trener, utvrđivanje vaših snaga može dati pravac ka najboljoj mogućoj ulozi. Međutim, svi treneri moraju biti sposobni efikasno nadzirati i voditi svoje timove kroz izazove s kojima se suočavaju. Evo pregleda toga od strane britanskog esporta.

photo from: https://britishesports.org/

Da li su potrebne određene kvalifikacije da biste postali esport trener?


Specifične kvalifikacije za postizanje statusa esport trenera mogu značajno varirati u zavisnosti od igre, nivoa takmičenja i organizacije s kojom sarađujete. Za razliku od nekih tradicionalnih sportova gde postoje uspostavljeni programi za sertifikaciju trenera, kvalifikacije za esport trenere još uvek evoluiraju i možda nisu standardizovane u celoj industriji. Međutim, postoji nekoliko faktora koji mogu doprineti postizanju uspešne karijere esport trenera:

Neki od primera kvalifikacija

  1. Poznavanje i veština igre: Duboko razumevanje konkretne igre koju trenirate je od suštinskog značaja. To uključuje mehaniku igre, strategije, taktike i trenutni “meta”. Iskustvo igranja na visokom nivou može poboljšati vašu verodostojnost kao trenera.
  2. Veštine komunikacije: Efikasna komunikacija sa igračima, osobljem i menadžmentom je od suštinskog značaja. Treneri moraju prenositi strategije, davati povratne informacije i održavati pozitivno timsko okruženje.
  3. Analitičke sposobnosti: Sposobnost analize igranja, pregleda snimaka mečeva i identifikacije oblasti za unapređenje je ključna. Analiziranje strategija protivnika i prilagođavanje pristupa vašeg tima takođe je važno.
  4. Liderske i mentorske sposobnosti: Treneri treba da pružaju vođstvo, mentorsku podršku i liderstvo igračima. Izgradnja pozitivne i produktivne timskog kulture je ključno.
  5. Prilagodljivost: Pejzaž esporta se neprestano menja sa ažuriranjima, promenama u igri i promenama u “meti”. Treneri moraju prilagoditi strategije i ostati ažurirani sa igrom.
  6. Sportska psihologija i dobrobit igrača: Razumevanje mentalnog zdravlja, upravljanja stresom i dinamike tima može doprineti podršci orijentisanoj ka treniranju.
  7. Iskustvo: Prethodno iskustvo u treniranju, esportu ili tradicionalnim sportovima može pružiti vredne uvide i veštine.
  8. Obrazovanje: Iako nije uvek obavezno, pozadina u sportskom menadžmentu, psihologiji ili srodnoj oblasti može biti korisna.

Neki organizacije i lige mogu zahtevati ili preferirati određene kvalifikacije, kao što su diplome iz sportskog menadžmenta, sertifikati za treniranje ili relevantni kursevi. Međutim, mnogi esport treneri su ušli u ovu oblast kroz sopstveno iskustvo igranja, duboko poznavanje igre i strast prema treniranju i razvoju igrača.

Kako se esport industrija nastavlja širiti i profesionalizovati, moguće je da će se pojaviti formalizovani programi obrazovanja i sertifikacije za trenere. Važno je istražiti specifične zahteve i očekivanja organizacija ili timova sa kojima želite sarađivati.

Koji su koraci koje možete preduzeti da biste postali esport trener?

Jedan od najvažnijih koraka ka postizanju statusa esport trenera je umrežavanje. Bez obzira da li je to na bolje ili na gore, to je sinonim za karijerne puteve u esportu, uglavnom zbog nedostatka strukture u sektoru kada je reč o kvalifikacijama prilagođenim industriji.

Umrežavanje značajno povećava vašu sposobnost da steknete ugled i napredujete u svojem odgovarajućem esportu. To uključuje izgradnju snažne online prisutnosti, budući da mnoge trenerske uloge u osnovnim organizacijama ostaju gotovo u potpunosti online.

Organizacije poput Međunarodne federacije za trenerstvo esporta i Esports Coaching Academy takođe mogu biti izuzetno korisne u vašem putovanju ka postizanju statusa esport trenera. Iako trenutno ne postoji očekivanje da se steknu određene trenerske kvalifikacije u esportu, učenje kako razviti osnovne veštine vezane za ulogu je ipak korisno i pokazuje posvećenost karijernom putu. Da li se to postiže akademski ili kroz iskustvo zavisi od pojedinca.

Na kraju, morate biti sigurni u svoju odluku da radite na tome da postanete esport trener. Kako je rekao Kaas, “Trebate imati strast prema igri i treniranju. Ako ne možete da pronađete radost u tome, bolje je da ne započinjete.”

Sve aktuelne informacije o IeSF šampionatu, ali i ostalim turnirima pratite na sajtu RUR i SESE, kao i na FB i Instagram stranici SESE Saveza.