IeSF otkrio grupe za CS:GO turnir na svetskom esports šampionatu u Jašiju: Evo sa kim će se Srbija takmičiti

by | Aug 16, 2023 | Esports, Gejming, IeSF, Video igre | 0 comments

Samo osam dana nas deli od 15. internacionalnog IeSF šampionata, gde će se najbolji esportisti sveta boriti za novčanu nagradu od 500.000 dolara i titulu svetskog šampiona.

Organizatori su zvanično izvukli grupe za CS:GO turnir na svetskom prvenstvu. Ukupno reprezentacije će biti podeljene u četiri grupe od po šest ekipa. Srpski predstavnici iNation će se takmičiti u grupi D, zajedno sa reprezentacijama Sjedinjenih Američkih Država, Češke, Indonezije, Alžira i susedne Makedonije na ovogodišnjem IeSF.

Grupe za ostale naslove, Dotu 2, eFooball 2023, Tekken 7, PUBG MOBILE i Mobile Legends: Bang Bang nam i dalje nisu poznate.

Evo kako je IeSF raspodelio ukupan nagradni fond od pola miliona dolara:

Ovogodišnji Svetski Esports Šampionat u organizaciji IeSF-a će se održati u Rumuniji, u gradu Jašiju od 24. avgusta do 4. septembra. Main event turnira će se odigrati u jednoj od najznamenitijih građevina Jašija i cele Rumunije – Palati kulture.

Tokom proteklih nekoliko godina, Međunarodna esports federacija (IESF) ostvarila je zapanjujući napredak u svom svetskom šampionatu. Kroz neumorni rad i posvećenost, IESF je uspeo da znatno poveća nagradni fond svojih turnira, čime je značajno unapredio status takmičenja i privukao još veći broj talentovanih igrača iz celog sveta.

Veliki progres iz godine u godinu

U 2020. godini, IESF Svetski esports šampionat je oduševio ljubitelje esporta širom planete nagradnim fondom od 20.000 evra. Taj turnir je već tada predstavljao ozbiljnu platformu za takmičenje, ali IESF nije stao na tome. Već sledeće godine, 2021., nagradni fond je udvostručen i iznosio je 50.000 evra, pokazujući snažnu posvećenost federacije da konstantno podiže lestvicu kvaliteta i atraktivnosti svojih događaja.

Najveći skok se dogodio 2022. godine, kada je Svetski esports šampionat impresionirao celokupnu esport zajednicu sa ogromnim nagradnim fondom od 500.000 evra. Ova ogromna suma privukla je pažnju vrhunskih timova i igrača, čime je turnir postao epicentar žestokih nadmetanja i taktičkih izazova. Ovaj nagradni fond je postao simbol rasta i razvoja esporta širom sveta, a IESF je pokazao da ozbiljno shvata svoju misiju podrške i promocije ovog sve popularnijeg oblika takmičenja.

S ponosom se može reći da je ovaj brz rast nagradnih fondova IESF Svetskog esports šampionata pravi dokaz koliko esport napreduje kao disciplina. Ovaj progres ne samo da je podstakao profesionalizaciju esporta, već je i inspirisao razvoj esport talenata širom sveta. Kroz svaki turnir, IESF je postavljao nove standarde za kvalitet i atraktivnost takmičenja, stvarajući sve snažniju esport zajednicu koja se ujedinjuje oko strasti prema igrama.

Najuzbudljivije vesti dolaze iz najava za budućnost IESF-a. S obzirom na brz rast i uspeh dosadašnjih turnira, nema sumnje da će federacija nastaviti sa svojom misijom podrške esportu. Planovi za narednu godinu ukazuju na to da će IESF ponosno organizovati prvi milionski nacionalni šampionat, što će predstavljati revolucionaran korak ka još većem priznanju esporta i njegovih vrhunskih igrača. Ovaj poduhvat obećava da će esport postati ne samo važan segment sportske industrije, već i nepresušan izvor uzbuđenja i zabave za publiku širom sveta.

Prelazak na CS2 i šta očekivati u sledećem periodu?

Prelazak na novu verziju Counter-Strikea (CS2), nakon uspešnog serijala kao što je CS:GO, može predstavljati izazov kako za igrače, tako i za samu igru. Međutim, iskustvo i naučene lekcije iz prethodnog serijala mogu poslužiti kao osnova za uspešno prilagođavanje na promene i novosti koje nova verzija donosi.

Ključna komponenta uspešne tranzicije jeste otvorenost i prilagodljivost igračke zajednice. Igrači će morati da se oslobode predrasuda i otvore za nove mehanike, mape, oružja i taktike koje nova verzija nudi – bar delimično jer je većina stvari ostala ista. Važno je razumeti da svaka nova iteracija donosi sa sobom potencijal za svežim izazovima i uzbuđenjima.

Razvojni tim takođe ima ključnu ulogu u olakšavanju tranzicije. Aktivno komuniciranje s igračkom bazom, uzimajući u obzir njihove povratne informacije i brinući se o njihovim željama, može pomoći da se stvori osećaj kontinuiteta i pažnje prema igračima. Uvođenje novih sadržaja postepeno, uz detaljna objašnjenja i mogućnost treniranja ili testiranja, može pomoći igračima da se postepeno upoznaju s promenama i novostima. Igrači su dobili ono što su tražili, a tu su uglavnom bili tickrate kao i smoke koji je bio neizbalansiran u CSGO.

Igrači bi takođe trebalo da zadrže pozitivan i otvoren stav prema novoj igri. Umesto da se usredsređuju na razlike u odnosu na prethodnu verziju, mogu istraživati nove elemente i izazove koji su pred njima. Učenje novih taktika, prilagođavanje na različite dinamike igre i istraživanje novih strategija mogu biti izuzetno zadovoljavajući i osvežavajući aspekti igranja.


Takođe CSGO je doneo neke nove face na tron, pa da li će to možda i biti šansa za neke naše nove klince da ostvare ozbiljan rezultat na svetskoj sceni? Ostaje nam da vidimo.

Sve aktuelne informacije o IeSF šampionatu, ali i ostalim turnirima pratite na sajtu RUR i SESE, kao i na FB i Instagram stranici SESE Saveza.