Glasine kažu da Windows 12 izlazi sredinom 2024. godine

by | Dec 5, 2023 | IT | 0 comments

Nadamo se da će nas Microsoft poštedeti ”inovacija” i promena koje niko nije tražio. Windows je tako daleko dogurao u poslednjih par godina.

Kako saznajemo iz članka koji je objavio Commercial TimesWindows 12 bi mogao da bude objavljen već sredinom sledeće godine, konkretnije u junu. Ove informacije su otkrili glavni akteri kompanija Acer, Quanta, MSI i Gigabyte na velikoj konferenciji medicinske tehnologije u Tajvanu krajem prošle nedelje.

Tokom konferencije, izvršni direktor Acera Džejson Čen razgovarao je o značaju veštačke inteligencije i o tome koju ulogu će igrati u sklopu novog Microsoftovog operativnog sistema. Razgovarao je o AI računarima koji će pojačati brzinu i efikasnost virtuelnog ciklusa, gde bi računar generisao razvoj novih AI aplikacija. Iako optimističan, Čen smatra da ova ideja potrošače neće kupiti ”preko noći”. S druge strane, predsednik Quinte Lin Baili smatra da će se, po dolasku Windows 12, ”računari sa veštačkom inteligencijom pojavljivati jedan za drugim”.

Imajući u vidu da je ova tema pokrenuta od strane važnih ličnosti u industriji i da se do ove mere razvila, verujemo da će Windows 12 zaista izaći sledećeg leta, mada Microsoft i dalje nije dao zvaničnu potvrdu o tačnom datumu izlaska.

O novoj verziji smo prvi put čuli ranije ove godine kada smo videli da će Intel Meteor Lake-S podržavati neobjavljeni Windows OS. Nedugo zatim, pojavili su se izveštaji o tome da Microsoft razvija nove ARM procesore za Windows 12.

Iako je 12ica je još uvek u razvoju, i Microsoft još uvek nije objavio zvanične informacije o njegovim funkcijama. Međutim, pojavile su se brojne procurele informacije i glasine o tome šta bi Windows 12 mogao da sadrži.

Evo nekih glasina o mogućim funkcijama novog operativnog sistema:

  1. Novi sistem razdvajanja stanja: Ova funkcija bi podelila Windows na dva dela: jezgro operativnog sistema i aplikacije koje korisnici vide. Ovo bi učinilo operativni sistem modularnijim i sigurnijim.
  2. Novi sistem optimizovan za silicijum: Ova funkcija bi Windows 12 učinila kompatibilnijim sa ARM i drugim novim vrstama procesora.
  3. Nove AI funkcije: Očekuje se da će uključivati ​​niz novih AI funkcija, kao što su prepoznavanje slika, analiza sadržaja i kontekstualne sugestije.
  4. Nove vizuelne promene: Windows 12 se očekuje da će imati novi vizuelni dizajn, sa plutajućom trakom zadataka i novom gornjom trakom.

Pored ovih glasina, postoji nekoliko drugih stvari koje možemo očekivati od Windows 12. Na primer, verovatno je da će Windows 12 biti performantniji i sigurniji od Windows 11. Takođe je verovatno da će Windows 12 biti kompatibilan sa širom lepezom uređaja, uključujući pametne telefone i tablete.

Microsoft se očekuje da će izdati Vindous 12 2024. godine, ali još uvek nema zvaničnog datuma objave. Iako deluje da je sve ovo novo deluje da će doneti mnogo velika poboljšanja koja možemo da iskoristimo u našu korist. Ovo je samo još jedan dokaz da Windows kao kompnija raste iz dana u dan i ostaje verna svojim korisnicima. Konstantni apdejtovi i sigurnosna zaštita je dovedena na jedan jako impozantan nivo. Sama činjenica da je to tako, dokazuje nam da danas možete neometano koristiti računar i ne pribojavati se za viruse, jer davno smo prestali da koristimo antiviruse.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord i Viber grupi za sve vesti o esportu.