GEJMING KAO LEK ZA NEMIRNU DECU: Razmatranje pozitivnih efekata igara na koncentraciju, emocionalnu regulaciju i strategije za roditelje

by | Mar 31, 2023 | Esports, Gejming | 0 comments

U današnje vreme, tehnologija i gejming su postali deo svakodnevnog života mnogih ljudi. I dok postoji mnogo polemika oko toga koliko gejming može biti štetan za decu, postoje i neke pozitivne strane igranja video igara, posebno kada se radi o nemirnoj deci.

Gejming može biti odlična aktivnost za decu koja imaju problema sa hiperaktivnošću ili nedostatkom pažnje. Igranje video igara zahteva fokus i koncentraciju, što može biti korisno za decu koja imaju problema da ostanu fokusirana na jednoj aktivnosti duže vreme.

FOTO: Pexels.com

Pored toga, gejming može pomoći deci da nauče kako da se nose sa frustracijom i stresom, što je posebno važno za decu koja imaju teškoće u regulisanju svojih emocija.

Iako gejming ne sme da zameni ostale važne aktivnosti, kao što su fizičke aktivnosti i socijalne interakcije, igre mogu biti korisne kao deo šireg plana za rešavanje problema nemirne dece. Na primer, roditelji mogu koristiti gejming kao nagradu za dobro ponašanje ili kao deo terapije koja uključuje druge aktivnosti poput terapijskih igara ili vežbi za poboljšanje pažnje.

Ipak, važno je napomenuti da preterano igranje video igara može biti štetno za decu, posebno ako se koristi kao izgovor za izbegavanje drugih aktivnosti. Stoga, roditelji bi trebalo da postavljaju granice i pratiti koliko vremena njihova deca provode igrajući video igre.

Gejming može biti koristan alat u rešavanju problema nemirne dece, ali samo ako se koristi u okviru šireg plana i sa merom. Roditelji bi trebalo da razgovaraju sa stručnjacima o tome kako najbolje da koriste gejming u cilju rešavanja problema svoje dece i da se informišu o tome koje igre su odgovarajuće za decu u određenom uzrastu.


ZAPRATITE NAŠU FACEBOOK INSTAGRAM STRANICU ZA JOŠ MNOGO ZANIMLJIVIH PRIČA IZ ESPORT SVETA!