GEJMING I SOCIJALIZACIJA KOD DECE: Istraživanja su pokazala da esport može imati pozitivan uticaj na razvoj društvenih aspekata

by | Mar 29, 2023 | Esports, Gejming | 0 comments

U današnje vreme, tehnologija igra veliku ulogu u životima dece. Od ranih dana, mališani se susreću sa tehnološkim uređajima i igrama, a jedna od najpopularnijih vrsta igara u poslednje vreme je esport.

Esport je ozbiljan sport koji se igra na računarima ili konzolama i u kojem takmičari igraju različite igre, kao što su League of Legends, Counter-Strike: Global Offensive, Dota 2 i mnoge druge. Uprkos kritikama koje se često čuju da su video igre negativne za decu, istraživanja su pokazala da esport može imati pozitivan uticaj na socijalizaciju dece.

FOTO: Pexels.com

Jedna od glavnih prednosti esporta je što igrači moraju da rade u timu kako bi postigli pobedu. Ovo podstiče razvoj timskog duha, solidarnosti i razumevanja među igračima. Takođe, esport igrači često putuju i učestvuju na turnirima, što im daje priliku da upoznaju nove ljude i steknu nova prijateljstva.

Kada se igraju u timovima, igrači moraju da komuniciraju jedni sa drugima kako bi ostvarili svoje ciljeve. Ovo ih podstiče da razviju svoje veštine komunikacije i da nauče kako da se nose sa različitim situacijama. Pored toga, esport igrači često koriste forum i chat programe da bi se povezali sa drugim igračima iz celog sveta, što im pruža priliku da nauče o drugim kulturama i da prošire svoje vidike.

Iako postoje neki negativni aspekti esporta, kao što su prekomerna upotreba tehnologije i mogućnost zavisnosti, istraživanja pokazuju da esport može imati pozitivan uticaj na socijalizaciju dece. Kao i kod svih stvari, važno je da deca igraju igre umereno i da se podstiče razvoj zdravih navika i hobija.


ZAPRATITE NAŠU FACEBOOK INSTAGRAM STRANICU ZA JOŠ MNOGO ZANIMLJIVIH PRIČA IZ ESPORT SVETA!