DA LI STE SE PITALI KAKO SE TAKMIČARI PENZIONIŠU: Šta određuje kada će esport igrači odlučiti da napuste profesionalnu scenu?

by | Mar 2, 2023 | Esports, Video igre | 0 comments

Profesionalni esport igrači su uvek u žiži interesovanja svojih fanova, sponzora i medija, koji žele da prate svaki njihov korak na putu ka uspehu. Međutim, jednog dana svaki od njih će osetiti da je došlo vreme da se povuče iz aktivnog igranja i da ode u penziju. Ali, šta zapravo određuje kada će esport igrači odlučiti da napuste profesionalnu scenu?

Postoji nekoliko faktora koji mogu uticati na ovu odluku. Prvo, kao i u bilo kojem drugom sportu, fizička sprema je veoma bitna. Esport igrači provode mnogo sati pred ekranima i igrajući igre, što može dovesti do zamora očiju, problema sa leđima, vratom i drugim zdravstvenim problemima. Ovi problemi mogu biti dugoročni i uticati na kvalitet života, čime igrači mogu biti primorani da se povuku iz takmičarske scene.

FOTO: ESL

Drugi faktor je mentalni umor. Esport igrači su pod konstantnim pritiskom da igraju najbolje što mogu, a očekivanja fanova i timskih sponzora su uvek visoka. Ovo može biti veoma iscrpljujuće, posebno ako se igrači bore sa anksioznošću ili drugim mentalnim zdravstvenim problemima. Kada se pritisak previše nagomila, igrači mogu odlučiti da se povuku iz takmičarske scene.

Treći faktor je želja za promenom. Iako su neki esport igrači uspešni godinama, mnogi od njih žele da se okrenu drugim stvarima u životu. Neki žele da se fokusiraju na svoje porodice ili svoje obrazovanje, dok drugi žele da se posvete drugim interesovanjima. U ovom slučaju, esport igrači odlučuju da je vreme da se povuku iz takmičarske scene i preusmere svoju energiju na druge stvari u životu.

FOTO: Pexels.com

Konačno, faktor koji može uticati na odluku esport igrača da se povuku je jednostavno vreme. Kao što se esport industrija menja, tako se menjaju i igre koje se igraju i stilovi igranja. Igrači koji su bili uspešni u jednoj igri možda neće uspeti da se prilagode novim igrama i novim stilovima igranja. Kada se to desi, igrači mogu odlučiti da se povuku iz takmičarske scene jer ne osećaju da mogu da ostanu konkurentni.

U suštini, odluka kada će profesionalni esport igrači otići u penziju zavisi od kombinacije ovih faktora i individualnih okolnosti svakog igrača. Bez obzira na razloge, odlazak u penziju je prirodni deo profesionalnog esporta i igrači treba da budu svesni važnosti očuvanja zdravlja i balansa u životu. Esport industrija će se i dalje razvijati i rasti, a igrači će se i dalje menjati. Ali jedno je sigurno, doprinos koji su igrači dali esportu će ostati zauvek zapisan u istoriji ovog sve popularnijeg oblika zabave.


PRIJAVE ZA ŽENSKE CS:GO KVALIFIKACIJE SU ZVANIČNO OTVORENE – PREDSTAVITE SRBIJU NA IESF ŠAMPIONATU U RUMUNIJI!