5 video-igara klasika koje i dalje ostaju relevantne do danas

by | Jan 23, 2024 | Gejming, Video igre | 0 comments


Kada razmatrate klasične video-igre, otkrićete raznolik niz zanimljivih naslova. Ono što čini ove klasične video-igre zaista privlačnim je širok spektar žanrova koje pokrivaju. Igrači iz 2000-ih imali su priliku istraživati naslove koji obuhvataju različite žanrove i ideje, uživajući u iskustvu i uspostavljajući ih kao svoje omiljene izbore koji traju čak i danas.

Određeni naslovi isticali su se kao nesporni lideri u svojim žanrovima, pružajući uzbudljivo igračko iskustvo. U središtu raznolike ponude naslova koji definišu žanrove, pet klasičnih video-igara i dalje ostaju relevantne i danas.

Silent Hill 2

Image via Konami
Image via Konami

Kada je reč o vrhunskim klasikama video-igara, postoji nesporni lider koji je održao svoj položaj tokom godina, a to je Silent Hill 2. Dok su neki naslovi stvoreni samo da pruže raznolika iskustva, Silent Hill 2 se ističe kao dominantna prisutnost u horor žanru decenijama.

Silent Hill 2 je jedna od onih video-igara koje i dalje održavaju svoju vrednost do danas. Ova igra, izdana 2001. godine, često se smatra jednim od vrhunskih primera horor žanra u video-igrama. Njena atmosfera, dubok zaplet i psihološki elementi doprineli su tome da ostane klasična i cenjena i posle mnogo godina.

2) Smackdown Here Comes The Pain

Ova igra pravedno zauzima svoje mesto među najboljim klasikama video-igara (Image via THQ)


PS2 era obeležena je ludilom za borilačkim igrama, sa developerima koji su se trudili da pruže jedinstvena iskustva. U ovoj eri, THQ je napravio ogroman uticaj izdavanjem WWE igre pod nazivom Smackdown Here Comes The Pain, na čijoj naslovnoj strani se nalazio moćni Brock Lesnar. Ova igra revolucionisala je žanr borilačkih igara, postajući jedan od najvoljenijih borilačkih naslova svog vremena.

Izlazak tokom vrhunca Attitude Ere u WWE-u, igra je iskoristila rastući interes fanova. Sa brzim i hardcore stilom igre, savršeno je odgovarala WWE entuzijastima.

Smackdown Here Comes The Pain nije samo pružio uživanje u borbenom gejmpleju, već je i zadržao pažnju igrača tokom dugih sati igranja. Kada dođemo do 2024. godine, naslov i dalje ostaje u sećanju zaljubljenika u video-igre i s pravom se smatra jednim od najboljih klasika video-igara.

3) GTA San Andreas

Jedan od istaknutih naslova u GTA serijalu (Image via LibertyCity.Net)

Nijedan spisak najboljih klasika video-igara ne bi bio potpun bez GTA San Andreas. Više od samo igre, on izaziva duboke emocije kod zaljubljenika u video-igre. Beskrajni sati su potrošeni od strane igrača koji koriste varalice i prave haos na ulicama Los Santosa.

Njegov glavni lik, CJ, i dalje se smatra jednim od najizuzetnijih protagonista ikada stvorenih u video-igrama. Osim toga, GTA San Andreas održava svoj status kao jedan od istaknutih naslova u serijalu GTA.

Prevozeći igrače u fikcionalnu adaptaciju Los Anđelesa, igra je živopisno prikazala uticaje gangstera, sukobe između suparničkih bandi i konfrontacije sa organima reda, sve to utkano u narativ bogat uzbuđenjem, akcijom i emocijama.

Danas, memovi i kratki editovani video snimci iz GTA San Andreasa široko se dele na različitim društvenim mrežama, pružajući modernim igračima uvid u njegov dubok uticaj na industriju video-igara. U suštini, GTA San Andreas je učvrstio svoje mesto u biblioteci gotovo svakog gejmera.

4) Resident Evil 4

During the PS2 era, it reigned supreme (Image via Steam)

Originalni Resident Evil 4, razvijen od strane Shinjija Mikamija, stoji kao jedna od najvoljenijih survival horor igara u istoriji. Tokom ere PS2 konzole, vladala je suvereno, pionirajući sistem ciljanja preko ramena i pružajući igračko iskustvo kao nikada pre. Dok je postojalo mnogo akcioni avanturističkih igara fokusiranih na narativ, Resident Evil 4 je očarao igrače svojim svetom zaraženim zombijima.

Resident Evil 4 je igrački klasik koji je preoblikovao pejzaž. Brzo je privukao pažnju predanih fanova i onih manje sklonih survival horor žanru. Njegova uzbudljiva priča, dobro osmišljeni likovi, dinamična akcija, pažljivo upravljanje inventarom, pozadinska muzika i nivoi koji izazivaju strah revolucionarisali su žanr.

Osim toga, Resident Evil 4 stoji sam među horor igrama izazivajući Silent Hill 2 u pogledu pripovedanja priče. 2023. godine je lansirana verzija remek-dela, brzo postajući poželjna akciona survival horor igra godine. Njeno priznanje kulminiralo je nominacijama za nagradu Igre godine u 2023. godini.

5) Need For Speed Underground

Naslov je objavljen od strane Electronic Arts (photo by EA).

Need For Speed Underground je široko voljena trkačka igra, posebno među vernim korisnicima PC-ja. Razvijena od strane EA Black Box-a i objavljena od strane Electronic Arts, predstavljala je značajnu prekretnicu u serijalu uvodeći režim karijere sa uzbudljivim zapletom i režim garaže koji omogućava obimno prilagođavanje automobila korišćenjem raznovrsnog asortimana brendiranih performansi i vizuelnih nadogradnji.

Ove inovativne karakteristike pružile su fanovima jedinstveno trkačko iskustvo u žanru koji je tradicionalno bio ograničen izborom automobila i staza za vožnju. Ukratko, Need For Speed Underground i dalje očarava igrače svojim uzbuđujućim gejmplejom, osiguravajući svoje mesto među najboljim klasikama video-igara.Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici i pridružite se našoj Discord i Viber grupi za sve vesti o esportu.